ERM liigub parema ligipääsetavuse poole

Kadi Haamer, programmijuht.

24. mail tutvustati Eesti Rahva Muuseumis ülemaailmse ligipääsetavuse ja teadlikkuse päeva raames erivajadusega inimestele kahte sel kevadel avatud näitust: „Õige keha, vale keha?“ ja „Sõnumid kolmnurgas. Näitus Eesti 20. sajandi suveniirrätikutest“.

Mõlema näituse jaoks on olemas kirjeldustõlked, mille koostas ERMi koguhoidja, kirjeldustõlkija Siret Saar. Suveniirrätikute näituse tarbeks on tehtud veel mahupaberist rätikumustrid ja tekstiilimarkeriga reljeefsed jooned rätikutele. Kehanäituse, mille veebituuri saab kuulata siit, jaoks on loodud ka nn meeltekohver, mis tekitas külastajates rõõmsat elevust.

Lisaks on ERMi kodulehel nüüd selged juhised, mis kirjeldavad liikumisteid ja -võimalusi muuseumis (nii kirjalikult kui ka helifailidena).

ERM soovib liikuda iga sammuga teadlikult näitusekeskkonna ja teenuste arendamise puhul parema ligipääsetavuse poole. Seetõttu on oluliseks eesmärgiks kaardistada vaegnägijate, pimedate ja liikumispuudega inimeste vajadusi muuseumis liikumisel ning näituste külastamisel.

Direktor Kertu Saks tervitamas külalisi. Foto: A. Ansu

Näituste juhtkuraator Kristel Rattus tutvustab kehanäitust. Foto: A Ansu

Ligipääsetavuse ja teadlikkuse päev algas ERMi direktori Kertu Saksa ja näituste juhtkuraatori Kristel Rattuse tervitusega. Seejärel jagunesid külastajad gruppideks ja koos muuseumipedagoogidega mindi näitustele, millele järgnes suupistelaua ümber muljete vahetamine ja tagasiside. Kuraatorid ja muuseumipedagoogid kuulsid palju häid nõuandeid ja soovitusi, mida edaspidi tähele panna.  

Muuseumipedagoog Anti Lillak alustab kehanäituse tuuriga. Foto: A. Ansu

Muuseumipedagoog Kadri-Liis Olmaru Luha suveniirrätikute näituse tuuril. Foto: A. Ansu

Põhja-Eesti Pimedate Ühingu juhatuse liige Artur Räpp suveniirrätikuga tutvumas. Foto: A. Ansu

Tantsupeotemaatiline reljeefse mustriga mahukaart näitusekülastajal kompimiseks. Foto: A. Ansu

Näituste kirjeldustõlke konsultant Mirjam Liivak suveniirrätikute näitusel. Foto: A. Ansu

Muuseumipedagoog Anti Lillak ja juhtkuraator Kristel Rattus koos külalistega kehanäituse tuuril. Foto: A. Ansu

 

Teksti toimetas Karin Kastehein.

Lisa kommentaar