Suur seiklus ehk ERMi päris oma teater. Inimene tahab ju mängida

Sirje Madisson, koostöövõrgustike koordinaator, ERMi teatri kunstiline jm juht. Näitleja ja lavastaja Jaan Tooming kurtis kunagi ajalehes Sirp (2.09.2011): „Kaasaegse teatri osatäitmistes pole rütmi, kujud on välja voolimata, sest tahetakse ikka olla nagu elus, mitte luua kunstiteost. Kui tahame jõuda uuele, kunsti tasemele, siis peame unustama Stanislavski olustikulise psühholoogitsemise ning pöörduma nende teatrikunstnike poole, kes on…

Muuseumi kutse inimkatsetele

Alar Karis Eesti Rahva Muuseumi direktor Muuseumi kutse inimkatsetele. Just selliselt sõnastas üks päevaleht oma artikli pealkirja, kirjutades loo Eesti Rahva Muuseumi püsinäituse „Kohtumised“ külastajatele tasuta avamisest. Hea mõte ju – arvas teine ajaleht. Järjekordse koroonapandeemia laine tõttu sai eksperiment kesta vaid kuu aega, kuid vaatamata lühiajalisusele soovib nii mõnigi inimkatsetes osalenu või kõrvaltvaataja üht-teist küsida.…

Ainulaadne muuseumipood

Kaisa Lomp, ERMi müügijuht. Muuseumis näitustel ringi jalutades õpid, kuidas eestlased ja meie sugulasrahvad on aegade jooksul elanud. Restoranis einestades saad proovida põnevaid Eesti maitseid. Muuseumipoest on sul aga võimalik endale või kellelegi kingituseks osta tublide kohalike tegijate toodangut, olgu selleks Tartumaal valmistatud kaunid jakid, Mulgimaal kasvavate lammaste villast kootud käpikud, saartelt pärit maiustused, Tallinnas…

Muuseumi kutse inimkatsetele

Alar Karis, ERMi direktor Sarnaselt sõnastas üks päevaleht oma artikli pealkirja, kirjutades loo Eesti Rahva Muuseumi püsinäituse „Kohtumised“ tasuta avamisest külastajatele. Hea mõte ju, arvas teine ajaleht. Järjekordse koroonapandeemia laine tõttu sai eksperiment kesta vaid kuu aega, kuid vaatamata lühiajalisusele soovib nii mõnigi inimkatses osalenu või kõrvaltvaataja üht-teist küsida. Kas külastajate arv suurenes? Kas muuseum…

Kas pasha on eesti toit?

Riina Reinvelt, ERMi peavarahoidja Sellele küsimusele asus 1956. aastal välismaal elava eestlaskonna abil vastust otsima Stockholmis elav etnoloog Gustav Ränk. Ta avaldas  ajalehes Stockholms-Tidningen Eestlastele 24. märtsil 1956 niisuguse nupukese: Eesti seltskonnas, eriti linlaste hulgas, valmistatakse üsna laiali erilist lihavõtte-sööki, pashat. Komme süüa pashat on mõnelpool nii sügavale juurdunud, et seda peetakse nagu mingiks eriliseks…