Kuidas ma ERMi jõudsin. Ljudmilla Mesropjani lugu

Autor: Ljudmilla Mesropjan, festivali „Lehesaju muusika“ asutaja ja korraldaja.

Festival „Lehesaju muusika„ on algusest peale osutunud edukaks projektiks: mõnedki korrad on meid nomineeritud kultuuripreemiale ja aasta kultuurisündmuse tiitlile. 2020. aastal andis Tartu linn mulle teenetemärgi selle eest, et olen oma tegevusega andnud olulise panuse Tartu kultuurielu arendamisse.

Ljudmilla Mesropjan Tartu medali kavalerina, 19. juuni 2020. Foto: Ove Maidla

Kümme aastat on autorilaulu festival toonud Tartusse nii laulurahvast kui ka kunstnikke, kes on tänutundest kinkinud mulle ja annetanud festivalile oma maale. Nii on pealtnäha märkamatult sündinud põnev kunstikogu.

Kui lähenes festivali kümnes ehk juubeliaasta, võtsin julguse kokku, et teha teoks pikka aega peas mõlkunud mõte. Tegin Eesti Rahva Muuseumile ettepaneku korraldada festivali juubelinäitus ja üks festivalipäev selles ülimalt moodsas muuseumis. Leidsin, et see on ainulaadne võimalus tutvustada festivali külastajatele igast maailmanurgast nii meie maa kultuuri kui ka Tartus paiknevat kultuuripärlit – muuseumit. Tee selle ettepanekuni kulges aga eesti kultuuri lühikursuse kaudu.

Ma usun saatusesse – sellesse, et tuleb märke tähele panna. Nimelt sain ühel päeval tuttavalt Facebookis postituse koos viitega: „Ljudmilla, võib-olla Teile pakub huvi osaleda.“ See osutas ERMi kursusele „Ela eestlaste elusid“.

Mõtlesin kohe, miks mitte see läbida ja Eesti kohta rohkem teada saada. Samuti saaksin muuseumirahvaga tuttavaks ja võib-olla avaneb siis võimalus rääkida oma unistusest.

Kursus meeldis mulle väga: korraldus, meeskond, ekskursioonid, tunnid, suhtlus teiste inimestega – kõik oli meeldiv! Kuigi olen juba üle 30 aasta Eestis elanud, pean enda häbiks tunnistama, et ei ole eesti keele õppimisega kuigi kaugele jõudnud. Kursusel tutvusin esimest korda põhjalikumalt selle maa looga, mis on nii pikalt olnud mu kodu.

Muuseum on võrratu! Kõik näitused mida me külastasime koos giididega, kes rääkisid nii vaimukalt kõigest… See pani mind uuesti armuma meie kodumaasse! Iga õppekäik oli uus rännak meie ajalukku. Lahkuda ei tahtnudki, iga eksponaat tõmbas tähelepanu ja äratas mälus oma esivanemate kujusid. Imeline tunne! Linnaekskursioone meenutan siiamaani. Olen väga tänulik selle kursuse eest! Uskuge mind – seda on ikka vaja!

Vähe sellest, ma panin ennast vabatahtlikuna kirja samasugusele kursusele ka järgmisel, 2020. aastal. Tähtis on kõik: suhtlus, eesti keele ajalugu, võrratu Muhu sukkade näitus… Muuseumi väljapanekud on tasakaalukalt ja elegantselt kujundatud. Tunned ennast väga koduselt püsiekspositsiooni „Kohtumised“ igal teemanäitusel; oled justkui jõudnud tallu, oma vanaema ja vanaisa juurde või istud kirikukooli esimeses eesti keele tähestiku õppetunnis.

Eraldi suur tänu muuseumitöötajatele, kes viisid läbi üritusi ja temaatilisi tuure. Nad jäid meelde särasilmade ja maitseka riietumisstiili poolest. Nad on kõik oma ala asjatundjad, kes jagavad armastuse ja pühendumisega oma teadmisi meie kodumaa mineviku, oleviku ja tuleviku kohta.

Mäletan, et juba esimesel kohtumisel sain hariduskeskuse ja ERMi Sõprade Seltsi inimestega rääkida oma koostööideest, mis puudutas festivali ja näituse läbiviimist muuseumis.

Oli meeldiv tunnetada, et mind kuulatakse ja mulle ulatatakse abikäsi. Kogu eluks jääb meelde kohtumine ERMi arendusjuhiga ja arusaamisele jõudmine, et kui armastad väga seda, millega tegeled (nagu minu puhul autorilaulu festival), siis teised kultuurikorraldajad mõistavad sind!

 

“Lehesaju muusika” avamine ERMis, 4.10.2019. Foto: Andra Kirna

ERMi direktor Alar Karis tervitamas “Lehesaju muusika” festivali külalisi, 4.10.2019. Foto: Ljudmilla Mesropjan

 

“Lehesaju muusika” publik, 4.10.2019. Foto: Andra Kirna

“Lehesaju muusika” festival ERMis, 4.10.2019. Foto: Maksim Sõsoev

Meil õnnestus kõik suurepäraselt! Minu erilised tänusõnad ERMi produtsendile Reet Margile koostöö eest suure maalinäituse „LM kollektsioon ja Mellnov Galery House“ korraldamisel!

Selle näituse avasime ERMis 4. oktoobril 2019 ja esindatud oli enam kui 30 tööd Eesti, Läti, Venemaa, Armeenia, Ukraina, Iisraeli, Rootsi, Ameerika ja Saksamaa kunstnikelt. Kõik nad olid ka Tartu festivali „Lehesaju muusika“ külalised, mõned neist festivali peaauhindade loojad.

Näitusel esitletud tööde eripäraks on see, et need on kingitused kunstnikelt endalt ja suur osa maalidest on loodud just Tartu festivali peale mõeldes.

MTÜ MellnovFest, autorilaulu festivali korraldaja, tegi koostööd ERMiga esmakordselt. Juubelifestivali puhul oli soov korraldada paljudest maailma riikidest kohale tulnud fännidele midagi erilist. See täitus koostöös muuseumiga, mis vaimustas meie külalisi omakorda futuristliku arhitektuuri ja sisekujundusega. Meie koostööd jääb meenutama kunstnik Vladimir Zolotuhhini annetatud töö muuseumi seinal.

Siit saab vaadata „Lehesaju muusika” festivali avamise fotosid:

https://mellnovfest.com/2019/11/19/otkrytie-vystavki-v-estonskom-natsionalnom-muzee-4-10-2019/

Koostöö muuseumiga jätkub. Oktoobris on plaanis avada ERMis uus näitus, Vladimir Zolotuhhini personaalnäitus „Naiste lood. Meeste jutud. Koos“. Praegu töötab kunstnik Mellnov Gallery tellimusel Eesti tsükli viimase, kolmanda sarja „Koos“ kallal. Loodame, et festivalil ja galeriil jätkub edaspidigi värvikaid ideid, mida ellu viia koos Eesti ühe parema muuseumiga.

1 thoughts on “Kuidas ma ERMi jõudsin. Ljudmilla Mesropjani lugu

  1. Viide: Kuidas ma ERMi jõudsin. Ljudmilla Mesropjani lugu « MellnovFest

Lisa kommentaar