Märkeid ekspeditsioonilt Moskva eestlaste juurde

Liina Soosaar, Eesti Kunstiakadeemia, arhitektuur ja linnaplaneerimine, magistriõpe

Johanna Rannula, Eesti Kunstiakadeemia, urbanistika magister

Eesti Kunstiakadeemia XXXIX soome-ugri ekspeditsioon Moskva eestlaste juurde toimus 2016. aasta suvel. Kolme nädala jooksul tehti 40 intervjuud, korraldati mõned kohtumised vetšerinkade näol ning ees ootab veel ekspeditsiooni viimane vaatus ehk näituseprojekt. Nii jõudis kunstnikest uurimisgrupp lähemale teadmisele, mida tähendab eestlus ja eestlaseks olemine Venemaa pealinnas.

Eestlust leidsime aga väga erineva taustaga inimeste seast. Inimassortiisse kuulusid eesti juurtega venelased, eestivenelased, estofiilidest venelased, aga ka Venemaale elama suundunud eestlased. Nende rahvuslik identiteet oli n-ö voolav ja keskkonnaga kohanev, seepärast oli keeruline seda siduda keeleoskuse ja kodakondsusega. Pigem tunti Eestiga sidet lapsepõlvemälestuste ja -kohtade, sugulussidemete ning suveniiride kaudu. Just sellised kõige lihtsamad asjad nagu Stroomi rand ja Eesti juust ühendavad Moskvas neid, kel side Eestiga pole veel katkenud.

Olgu siin esile toodud mõned informandid ja nende mõtted eestlusest.

Ekspeditsioonil osalesid ja fotode autorid on Marika Alver, Eva Sepping, Johanna Rannula, Ave Taavet, Mari-Lii Hirsik, Hannes Lung, Katarina Meister, Liina Soosaar, Piret Meos ja Madis Tuuder.

Lisa kommentaar