Keskkonnaajaloo ekspert maakera kuklapoolelt

Liisi Jääts, teadur-kuraator

Fotod: Arp Karm

3. septembril oli Eesti Rahva Muuseumis töisel visiidil keskkonnaajaloolane Libby Robin. Külaskäigu põhjuseks oli see, et ERMi uues hoones on kavas pühendada üks näitustest Eestimaa looduse ja siin elavate inimeste vahelistele suhetele. Näitust valmistame ette koostöös Keskkonnaajaloo Keskusega (KAJAK).

Libby Robin on tegus daam. Ta töötab Austraalia Rahvusmuuseumis vanemteadurina, on Austraalia Rahvusülikooli professor ning Stockholmi Kuningliku Tehnoloogiakõrgkooli külalisprofessor. Tänavusest suvest alates on ta ka Rahvusvahelise Keskkonnaajaloo Organisatsioonide Konsortsiumi (ICEHO) president. See on katusorganisatsioon, mis koondab maailma keskkonnaajaloo seltse ja muid ühendusi.

ak0015Keskkonnaajaloolane Libby Robin

Keskkonnaajalugu on teadusharu, mis uurib inimeste ja looduse vastastikuseid mõjusid. Kõik inimkultuurid on ajaloo jooksul sõltunud paljus sellest, mida looduskeskkond pakub ja võimaldab. Ühtlasi on inimesed alati loodust mingil määral ümber kujundanud ja jätnud keskkonda oma jälje.

Keskkonnaajalool on mõnikümmend aastat elulugu teadusdistsipliinina, aga muuseumiekspositsioonidesse on see jõudnud tagasihoidlikult. 2001. aastal avati Austraalia Rahvusmuuseumis näitus Tangled destinies (Põimunud saatused). See oli esimene kord kui muuseuminäitusel uuriti inimese ja tema loodusliku elukeskkonna vastastikuste mõjude teemat. Näituse kuraatorite hulka kuulus ka Libby Robin.

ak0009

Ulrike Plath, Keskkonnaajaloo Keskuse juhataja, ja Liisi Jääts

Oleme harjunud, et loodusest räägitakse loodusmuuseumis ja enamasti bioloogia vaatepunktist. Ajaloost räägitakse ajaloomuuseumis ja see ajalugu seisneb põhiliselt inimeste tegemistes. Looduskeskkond on parimal juhul „lavakujundus“, millel inimmaailma sündmustes erilist rolli pole. Ometi kinnitavad andmed, et näiteks kliimal on keskaja soojaperioodi ning hiljem väikese jääaja kaudu olnud mõju inimühiskonna muutustele ja käitumisele. Keskkonnaajaloo eripära nii teaduse kui näituseteemana peitubki selles, et tähelepanu pööratakse sellele, kuidas loodus on inimeste võimalusi ja otsuseid mõjutanud.

Vaade kaugelt aitab selgelt näha ka kõige lihtsamat, mida ise ehk liiga iseenesestmõistetavaks peame ja seetõttu tähelepanuta jätame. Nii soovitas Libby Robin meil kindlasti põimida oma näituse teemade sekka ka Raadi kui paiga, mille hiljutises ajaloos keskkonna- ja kultuuriteemad eripäraselt kokku saavad.

ak0002Näituse töörühma koosolek

Libby Robini intervjuud ERRi kultuuriuudistele näeb siit http://etv.err.ee/v/paevakajasaated/aktuaalne_kaamera/erisaated/2eaad24f-0c29-41f2-8037-3c2dec51783d  – alates 41.20

 

Lisa kommentaar