Tule raamatukokku!

Karin Kiisk, ERMi bibliograaf.

Nüüd, mil ERM on saanud uksed külastajatele avada, on ka muuseumi raamatukogu taas huvilistele lahti. Infoks neile, kes pole ERMi raamatukogus varem käinud: asume hoone A-osas kohe piletikassa kõrval. Raamatukogu külastamiseks pole muidugi piletit vaja. Tee aga uks lahti ja astu sisse!

Raamatukogu on avatud T–R  10–17 (riiklike pühade eel kuni 14). Lugejaks registreerime ID-kaardi alusel ja kasutuskorraga saate tutvuda siin: https://www.erm.ee/et/kasutuskord.

Mida kujutab endast muuseumi raamatukogu?

See on erialaraamatukogu, mis sisaldab peamiselt muuseumi uurimisteemadest lähtuvat kirjandust. Meie juurest leiate materjali esmajoones eestlaste ja teiste soomeugrilaste etnoloogia, rahvakommete, usundi, rahvakunsti ja kultuuriloo ning valikuliselt ka teiste maailma rahvaste kohta. Eraldi kollektsioonidena säilitatakse Gustav Ränga raamatukogu, TÜ etnograafia õppetooli raamatukogu, New Yorgi Eesti konsulaadi raamatukogu, TÜ etnograafia eriala üliõpilaste seminari-, kursuse- ja diplomitöid (kuni 1995. aastani). Seminaritööde kogus on uuemal ajal ka rahvarõivakooli lõpetajate tööd. Lisaks eestikeelsetele teavikutele on meil hulk võõrkeelset kirjandust (peamiselt inglise, vene, saksa ja soome keeles).

ERMi raamatukogu raamatud on leitavad e-kataloogist ESTER.

Kas teil ongi nii vähe raamatuid?!

Lugemissaali avakogus on kõigest väike osa kogu teavikutest – peamiselt need, mis leiavad tihedamat kasutamist. Enamik paikneb hoidlas (sh haruldasemad ja enne 1945. aastat ilmunud teavikud). Hoidlast tellitud teavikud tuuakse saali järgmisel hommikul kella 10ks, nädalavahetusel ja esmaspäeval esitatud tellimused saab kätte teisipäeval.

Lugemissaali uudiskirjanduse riiulist leiate valiku uuemaid kogusse vastu võetud trükiseid. Umbes kord kuus vahetuva uudiskirjanduse nimekiri on ESTERis. Oluline on ka teada, et ERMi raamatukogu raamatuid ei saa koju laenutada. Nii et palun varuge aega ja seadke ennast lugemissaalis mõnusalt sisse.

ERMi raamatukogu, uudiskirjanduse riiul. Foto: Anu Ansu

ERMi raamatukogu, mai 2021. Foto: Anu Ansu

ERMi raamatukogu, mai 2021. Foto: Anu Ansu

Kui mul pole vaja uurimistööd teha ja ERMi raamatukogu teavikuid kasutada, siis kas mul polegi mõtet tulla?

Ikka võib tulla! Tulge ja lugege värskeid ajalehti-ajakirju, vt nimekirja. Siin on ka viis arvutitöökohta ja tasulise teenusena on võimalik printida/paljundada.

Lugemissaalis on tihti ka huvitavaid raamatunäitusi. Praegu on veel viimaseid päevi väljas näitus, mis on pühendatud F. J. Wiedemanni keeleauhinna 2021. aasta laureaadile Jüri Viikbergile. 18. maist kuni 30. juunini saab näha Eesti Köitekunstnike Ühenduse korraldatud köitekunstinäitust „Scripta manent VI”. Sinna on valitud 26 eesti kunstnikku, kes on köitnud Valdur Mikita  tekstikogumikku „Forestonia. Estwald. Mine metsa!”.

Kui soovite kodukontorile vaheldust või pole teid kodus võimalik vaikselt ning segamatult tööd teha, siis tulge meie avarasse ja kauni vaatega lugemissaali.

Ei saa jätta ka mainimata, et ERMi raamatukogu lugemissaal on üks maja fotogeenilisemaid ruume, ehk siis siit leiad kindlasti suurepärase tausta mõnele oma Instagrami pildile 🙂

Tule uudistama!

ERMi raamatukogu, mai 2021. Foto: Anu Ansu

ERMi raamatukogu, mai 2021. Foto: Anu Ansu

ERMi raamatukogu, mai 2021. Foto: Anu Ansu

Loe raamatukogu kohta lähemalt: https://www.erm.ee/et/content/raamatukogu

Lisa kommentaar