Uus näituseaasta ERMis: muinasjutt saab kohe teoks, seiklused jätkuvad!  

Kristjan Raba, ERMi näituste juht.

Alanud aasta toob muuseumisse kirglikke teemasid ja näitustele uut põnevat sisu. Kas teate, et ERMi kodulehel on väljas uhke menüü: galerii, osalussaal, Heimtali muuseum, Raadi mõis, rändnäitused, vahetuvad näitused, külalis- ja virtuaalnäitused ning ajaloo- ja argielu gurmaanidele põhjalikud püsinäitused „Kohtumised“ ja „Uurali kaja“?

Elas kord…

Aasta suurnäitusel „Elas kord…“ saab külastaja jalutada läbi muinasjutu nagu muinasjutukangelane. „Muinasjutud on rännanud mööda maailma aegade algusest peale ja on pidevas muutumises. Paljud inimesed ei pruugigi teada, et needsamad lood, mis on tuntuks saanud nüüdisaja muinasjutufilmide kaudu, on algses variandis kõlanud meie talutaredes juba 100–200 aastat tagasi,“ ütleb näituse kuraator Katrin Sipelgas.

Mida oskab nüüdisaja inimene kosta, kui näeb rahapada, printsessi hernetera, kristallkingakest, kangelase mõõka või satub laserkoridori, mille kaudu pääseb allmaailma vangistusest? Igaüks leiab sellelt näituselt kindlasti äratundmisrõõmu ning saab teadmisi muinasjuttude ajaloo ja nende teisenemise kohta. Samuti võib näitusel koguda õhtujutumõtteid, mõtiskleda õnne teemal, lahendada ülesandeid ja kohtuda mitmesuguste eriskummaliste tegelastega.

Muinasjutunäituse konsultantide Ülo Valgu, Risto Järve jt asjatundlik töö on lubanud teoks saada Jakob Hurda ideedel. Meil on olemas teaduslikud rahvaluuleväljaanded, eesti imemuinasjuttude antoloogia ning me uurime ja tutvustame oma pärandit kogu maailmas. Muinasjutunäitus tõusebki nüüd selle kõige najal Raadil lendu.

“Kristallkingake” muinasjutunäituselt “Elas kord…”

Rändame kaugemale

ERM ulatub oma rändnäitustega üle piirigi. Näitus „Soome-ugri ja samojeedi rahvad“ on pikalt turneelt Soomest tagasi ja liigub Lätti. Viiekeelne filmi- ja fotonäitus „Ajanihe“, mis tutvustab udmurdi noorte üleminekurituaale, rändab aga koostöös Eesti Instituudiga ringi Ungaris. Väljapanek Jahirajad: küttimine soomeugrilaste maailmavaates ja igapäevaelus“ saab valmis 2020. aasta kevadel ning viiakse esmalt Komimaale ja tuuakse seejärel tagasi Tartusse ERMi, sest siin toimub VIII soome-ugri rahvaste maailmakongress (17.–19. juuni). Selleks ajaks tuleb muuseumi veel kuus näitust, lisaks „Uurali kajale“ Venemaa Etnograafiamuuseumi fotod, saami skulptuurid, kaljujoonised, R. Marani ja K. Kruuse fotod soomeugrilastest.

Kolm suusatajat Valge mere Karjalast. Foto Loit Jõekalda

Tartu maraton toimub ka lumeta

ERMi osalussaalis toimetavad 2020. aastal tarmukad kuraatorid kolme uue näituseprojektiga. Esimene avatakse 12. veebruaril ja see on juubelihõngulise Tartu maratoni näitus. Isegi kui lund on olnud vähe või pole üldse olnud, jagub ikka värvikaid lugusid, mälestusi ja elamusi.

Kudumise ja digiühiskonna idüll

Suvine osalussaali näitus kannab poeetilist pealkirja „Meie argipäeva vidususe pidamise aeg“. Vanasti peeti Muhus vidususe ehk hämaruse aega, mil naised tulid kokku ning kudusid ja puhusid omavahel juttu. Kogukond, kes käib koos kudujate koopiaklubis, võitis eelmisel aastal näituseideede konkursi. Pole vahet, kas elatakse Muhus, Viljandis või Brüsselis, õhtune kooskudumine ja jutuvestmine on tänapäeval hiirekliki kaugusel. Klubis on 190 naist, kellest 70 võttis vastu otsuse kududa Muhu sukki. Nende hulgas on TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia lõpetanud tekstiilikunstnikud, aga ka õpetajad, koduperenaised, ametnikud, müüjad jt. Näituseprojekt on hea näide sellest, kuidas ühendada traditsiooniline oskus ja suhtluskeskkond, digiteeritud muuseumikogud ja loovus.

ERMi püsinäitus “Kohtumised”

Noorte imemaailm

Sügisel saab osalussaalis teoks järjekordne õpilasprojekt koos Jaan Poska Gümnaasiumi noortega. Nad katsetavad nimelt osalusteatri formaati ning põhirõhk on kiirmoel ja selle mõjul.

Post ja pits

Rahvusvahelise Eesti Filatelistide Seltsi näitus „Estonia 2020“ toob Tartusse postivaldkonna asjatundjad kümnest välisriigist. ERM võtab sellest osa postmargikavandite väljapanekuga (10.–12.07.2020). Muuseumi avatud hoidlas saab tutvuda ka postikogudega, kus on muu hulgas Gustav II Adolfi kirjad ja ainulaadne Eesti markide andmebaas. Virtuaalselt saab suurt osa ERMi postikogust sirvida muuseumi koduleheküljelt.

Rahvusvahelise Niplis- ja Nõelpitsi Organisatsiooni (OIDFA) peaassamblee on sel suvel ERMis. Sellega seoses toimub konverents ja avatakse näitused, mis võtavad enda alla lisaks konverentsisaalidele nii galerii kui ka fuajee. Ootame sel puhul Tartusse külalisi enam kui 15 riigist. Osa pitsimaailmast jõuab näitusele ERMi Heimtali filiaalis, kus saab nautida ka uuendatud püsinäitust. 2020. aastal tähistab Heimtali muuseum Valda Raua 100. sünniaastapäeva, kes oli tunnustatud tõlkija, vahendades eesti lugejani kümneid maailma tähtteoseid.

Maailm algab siit!

Pange tähele, et Maailmafilmi festival toimub sel aastal hoopis sügisel! Nüüdki lisandub dokfilmidele näituseprogramm: korraldame koostöös Manchesteri ülikooliga kunstiresidentuuri koos filmifestivalile eelneva teaduskonverentsiga, mille tulemuseks on installatsioonid. Konkurss on avatud!

Rahulepingu 100. aastapäev

Tartu rahu 100. aastapäevaga tõmbame joone alla EV100 väärikale mitu aastat kestnud tähistamisele. Rahulepingu originaal jõuab suursündmuse puhul esimest korda ajaloos ERMi näitusele (püsinäituse „Kohtumised“ saali „Rahvas ja riik“).

Tartu rahuleping

Lisa kommentaar