Anton Priimäe klaasnegatiivid

Kogude osakonna videoblogi
Tekst: Kairi Kaelep, fotokogu arhivaar

Video ja montaaž: Ange Nimeta, vanemkoguhoidja

Selle aasta kevadel võttis Eesti Rahva Muuseumiga ühendust tartlane Tarmo Annok, kelle valdusesse oli umbes 15 aastat tagasi jõudnud Karksi-Nuiast suurem kogus klaasnegatiive, mille autoriks sealne köster-kooliõpetaja Anton Priimägi (snd 20.02.1880, surn 1939), ja kes oli nõus need muuseumile loovutama. ERMile pakkus loomulikult selline kollektsioon huvi. Peagi sai muuseumi peavarahoidja kontakti pildimeistri lapselapsega. Selgus, et Anton Priimäe negatiive on perekonna valduses veelgi ja et neid on liikunud ka teiste eraisikute kätte. ERMil on fotograafi lapselapsega kokkulepe, et ka ülejäänud pere valduses olevad negatiivid jõuavad ERMi.

Esialgu negatiivide kohta eriti palju infot ei ole, suurem töö selles vallas seisab alles ees. Loodetavasti õnnestub perekonna, kohalike elanike ja teiste ajaloohuviliste abiga täpsustada negatiividele jäädvustatud kohti, inimesi ja sündmusi.

Anton Priimägi olla olnud edumeelne ja moodsate vaadetega mees, tema fotoateljee asus keset Karksi-Nuiat. Antoni isa Margus Priimägi oli samuti õigeusu köster-kooliõpetaja. 1906. aastal abiellus Anton Priimägi Elisabethiga ja neil sündis neli last. Anton Priimägi pildistas Karksi-Nuias ja Pollis aastatel 1928-1939, tema vend Juhan Priimägi oli jätkanud kohaliku elu jäädvustamist.

ERMi jõudnud negatiivide seisukord polnud pehmelt öeldes kõige parem. Kas pööningul või kuuris aastakümneid seisnud klaas oli ilma ümbristeta karpides, karpide kaaned lagunenud, osa negatiive üldse lahtiselt, üksteise vastu hõõrdumas, korduvalt huviliste poolt läbisorteeritud, tolm, heinapuru ja kärbsemustus vahel ja peal. Konservaator Karoliine Korol puhastas ja pakendas negatiivid ning need jõudsid digiteerimisele. Esimesest sajast „taas ilmutatud“ negatiivist tehtud valik on teie ees. Vaadake ja otsustage ise…

Kuigi klaasile pildistamine on jäänud kaugele minevikku, jõuab igal aastal muuseumisse väiksemaid või suuremaid klaasnegatiivide kollektsioone. Taas on üks külafotograaf oma kollektsiooniga ERMi fotokogu esindamas ja üks valge laiguke jälle kaetud. Näiteid varasematest ülevaadetest on küllaga, võtame kasvõi Jakob Bockmanni Amblat ja selle ümbrust kajastava fotoseeria või Oskar Kivisilla Tääksi klaasnegatiivide kogu või Oskar Tõrva Pala küla jäädvustused. On tore, kui sellised kogud muuseumisse jõuavad ja loodetavasti õnnestub need fotod legendeerida, kui kõik negatiivid digiteeritud saavad.

Pikem videolugu klaasnegatiivide puhastamisest

Lisa kommentaar