Killuke Rootsi eestlaste argielu ERMi kogudes

Kaamera: Maris Siilats, koguhoidja ja Ange Vosman, vanemkoguhoidja
Montaaž: Ange Vosman, vanemkoguhoidja
Tekst: Siret Saar, koguhoidja

Essees „Lugemissoovitus“ („Ilmavallas II“) meenutab Hannes Varblane seika, kuidas Linnart Mäll oli talle öelnud:

„Varblane, sa loed kaasaegset kirjandust, äkki loed sa ajalehti ka?! Lugeda tuleb ainult klassikat, põhitekste.“

„Mõnes mõttes oli tal õigus. /—/Aga ma kahjuks elan selles maailmas. Seni veel. Ja seetõttu pean ma lugema ka seda, mida parasjagu kirjutatakse.“

Eelmise aasta oktoobris tuli ERMile pakkumine Stockholmist: Eesti Päevalehe fotoarhiiv otsib uut kodu, kuna nende sealne kontor suletakse. ERM oli sellest huvitatud, sest Eesti diasporaa on ka üks meie uurimisvaldkondi. Fotoarhiivile lisaks jõudsid siia ka köidetud lehenumbrid: Stockholms-Tidningen Eestlastele aastakäigud 1950–1959 (ajaleht ilmus aastatel 1944–1959) ja Eesti Päevalehe aastakäigud 1959–2017 (ajaleht jätkab ilmumist). Täpsemat leidumust ERMi raamatukogus saab vaadata e-kataloogist ESTER.

See on ERMi fotokogule ning raamatukogule tore lisandus. Ja tegelikult põnev lugemine tänapäevalgi: sündmused maailmas, kohalikud uudised, Nõukogude Eestis toimuva kajastamine. Huvitav on võrrelda, kuidas kajastatakse samu uudised väliseestlaste Eesti Päevalehes ja kodumaistes väljaannetes – paralleelelud siin ja piiri taga joonistuvad teravalt välja.

Lisa kommentaar