Rulluisud

Siret Saar, koguhoidja

18. sajandi alguses otsustas üks tundmatu hollandlane, et ta tahab suvel uisutada. Tundmatu leiutaja tegi esimesed „kuivamaauisud“ valmis, naelutades puurullid ühte ritta ja ühendades selle vidina oma saapaga.

Katsetused uute uiskude liigiga levisid paralleelselt erinevates riikides.

1760. a saabus Londoni tööriistade valmistaja ja leiutaja Joseph Merlin maskiballile oma uue leiutise – raudratastega saabastega. Soovides suurejooneliselt peosaali saabuda, sõitis Joseph uksest sisse uiskudel, ise samal aja viiulit mängides. Hiiglasliku ballisaali seina kattis ülimalt kallis seinakõrgune peegel. Kuna Merlin ei olnud enne kodus piisavalt harjutanud, siis sõitis ta loomulikult otsejoones peegelseina.

Rulluisutamine on muutunud populaarseks meelelahutuseks ja spordialaks. Avastasin enda üllatuseks, et on olemas isegi rulluiskude muuseum. http://www.rollerskatingmuseum.com/

Rulluisutamine on Eestiski järjest enam menu võitev ala – selleks ettenähtud radadel ning ka kõikjal mujal võib näha erinevas vanuses rulluisutajaid.

Katkend foorumivestlusest:

Miks eelistada rulluisutamist?

***

Kenad tuharalihased pidi saama ja eks jalalihased vormib ka ilusaks. Peaks isegi rullikad muretsema, et tagumik prinki ajada.

***

Olengi enda tagumiku juba laiaks ära istunud toas, nüüd võtsin ette ja hakkasin iga õhtu rullitamas käima, praeguseks umb. 4 päeva käidud, mul ei tule ette selliseid asju, et ei viitsi jne, kuna tahtejõud on mul väga suur, kui mõtlen, et lähen trenni tegema, siis lähen ka, samuti ka toitumisega. Kusjuures jalalihaseid treenib tõsiselt hästi, vahepeal seisid rullikad mitu kuud nurgas, aga mingiaeg käisin veel kõvasti sõitmas ja säärtel kohe silmaga nähtavad lihased.

http://buduaar.ee/Foorum/Forum/topic/248762&lk=0

Mõned fotonäited ERMi kogude rulluiskudest (3 paari neid ainult ongi). ERMis on rulluisutamine uurimata ala – selle kohta arvestatavat arhiivimaterjale pole. Kohata võib juhuslikke mainimisi või siis armsalt pahuraid sõnavõtte.

 „Eelmisel suvel nägin õhtuti tänaval lapsi nii poisse kui tüdrukuid sõitmas rulluiskudega. Tüdrukutel pika säärega saapad palja jala peal jalgas ja muudkui tiirutavad tänaval. Suvel peaks jalad ikka õhku saama. Seetõttu arvangi, et selline sport on ebatervislik.“

KV 895, 1930. a sündinud naine

A ERM 889:40/ab rulluisud Pärnust. Vabrikutöö. Ostis Eduard Järs Pärnus u 1978 (saapad ja “uisud” eraldi). “Meil olid vennaga rulluisud juba väiksena, need olid rihmadega jalatsi alla seotavad, 2 ratast ees, 2 taga. Kui suuremaks saime, ostisa isa meile need, mis polnud tüüpilised. Sellised uisud olid meil mõlemal, sõitsime kodu lähedal kõnniteedel. Kui rulluisutamine 1990. aastatel moodi tuli, üritasin neid Tartus kasutada, aga tundsin, et väsitavad liialt jalgu.” Kogutud 1998.

ERM A 986:135 rulluisud 1980ndatest.

Eelnevalt ERMi kogude uiskudest:

https://blog.erm.ee/?p=651

https://blog.erm.ee/?p=719

https://blog.erm.ee/?p=813

 

3 thoughts on “Rulluisud

Lisa kommentaar