Piilumine pole patt

Kaarel Tarand, avalike ja välissuhete juht

Aastapäevad tagasi kergitas Eesti Rahva Muuseum oma lähitulevikult pisut katet fantaasiafilmiga „Eesti Rahva Muuseumi verdtarretav saladus“, mille finaalakord on näha ka siin: https://www.youtube.com/watch?v=suw0Q0g1E54
Nagu on selgunud, leidub rahva hulgas siiski veel Uskmatuid Toomaid, keda selle päeva tõde kogu tema alastuses ei veennud. Tõsi, toona oli uue muuseumimaja ehitus ka alles pooleli mis pooleli, rääkimata maja sisustamisest. Nüüd on lood teisiti, majaomanikul on võtmed käes ja muuseumi enda suuremate kolimismanöövrite alguseni 5. märtsil jäänud vähem kui kolm nädalat. Sest on, kuhu kolida ja hakkab olema ka seda, mida näidata. Kõiki tuhandeid eksponaate loomulikult filmi ega laulu sisse ei pane, aga aeg on küps hakata uue Eesti ajaloo ja tänapäeva püsinäituse „Kohtumised“ eesriiet ühest servast kergitama. Väljamõeldiste hulka kuulub uues filmiloos veel ainult publik, kes natuuris pääseb end ilmutama alles maja avamispidustustel mihklipäeval ja korraliste külastajatena 1. oktoobrist 2016.
Nii nagu menüü ei ole korralik kõhutäis ja nagu märksõnastik ei ole entsüklopeedia, ei ole ka see 6-minutiline film veel näitus ise. Näitust lisandub nüüd sügiseni iga päev ja võrreldes eelmise aasta lõpul filmitud kaadritega on tänane tõelus juba teine, hoopis rikkalikum. Aga aimata juba võib.
Tegijate poolelt on siin veel nimetamata kõik, kes andnud näituste kunstiliseks teostamiseks teadusliku sisendi ja mõtte. Nende nimed kirjutab tänulik muuseumikülastaja kuldsete tähtedega ajalukku samuti pärast näituste avanemist.

Lisa kommentaar