Mõeldud – tehtud! Ehk CD plaadi tegemise talgud

Vaike Reemann, teadur-kuraator ja Tiina Tael, peaarhivaar

Veebruar oli juba peaaegu poolepeal, kui „Teeme ära!“ talgute eestvõtjalt Tarmo Tüürilt ERMi järgmine ettepanek saabus: „… tänavu võiks üheskoos kokku panna ühe talgulugude plaadi. Millel üks hea jutuvestja (näiteks Piret Päär) räägiks paarkümmend talgulugu, nii mullusest saagist kui ka ERMi kogudest. Vahele väiksed (rahva)muusikalised vinjetid. Kuna oleme välja töötamas talgujuhi stardipaketti, siis oleks meie poolt see hea võimalus igale talgujuhile/igasse talgupaika (ehk kokku 1000–1300 tk) see plaat saata. Kuulamiseks kas siis talgupäeval supisöömise kõrvale (kõigil pole ju oma lugudevestjat võtta) või muul sobival puhul“.

Esimest korda istusime asja arutamiseks kuuekesi (Erkki Peetsalu, Tarmo Tüür, Mariliis Tago „Teeme ära!“ talgute korraldusmeeskonnast  ja Krista Aru, Tiina Tael, Vaike Reemann ERMist) ümber laua 22. veebruaril.

15. märtsil toimus Tallinnas Hobuveskis selle aasta talgute avaüritus, kus „Teeme ära!“ jagas eri paikade talgukorraldajatele ja koostööpartneritele valmis plaati.

Ka tagantjärele jääb üle vaid imestada selle sõnulseletatamatult ladusa ja mõnusal meelel tehtud koostöö uskumatult kiirelt saavutatud tulemust:

talgulugude CD kaas

Talgulugude kogumik 1

Plaadile sai valitud vanemaid palu ERMi kirjasaatjate vastuste arhiivist ja uuemaid läinud aastal koos „Teeme ära!“ meeskonnaga kogutud talgulugudest. Talgujutte pajatab  Eesti üks tuntumaid jutuvestjaid Piret Simson, kes seob talgupärimuse nii ajaloost kui kaasajast põnevaks tervikuks. Meeleolu aitavad luua Eesti Pärimusmuusika Keskuse valitud regilaulud ja pillilood. Muide, üks lugudest – haanjakeelne „Talos nakkas“ on salvestatud spetsiaalselt selle plaadi tarbeks.

Toome näiteks ühe 6-aastase poisi esimesed talgukogemused, kirja pandud vanemate poolt. Juttu on plaadil 11 minuti jagu, siin vaid sissejuhatus ja kokkuvõte:

Kui Hendrik peale lõunasööki külakeskuse juurde jõudis olid talgud juba alanud. Külakeskus jääb küll Hendriku kodust vaid mõnesaja meetri kaugusele, aga sellegipoolest jäi Hendrik hiljaks. Lihtsalt ema ei lubanud enne minema hakata kui kõht korralikult täis söödud. Ütles, et kui tahad korralikult tööd teha, siis tuleb ka korralikult süüa. Hendrik mäletas küll, et eelmise aasta kevadel olid ka talgud olnud, aga siis oli ta kõigest viie aastane ja oli talgutel rohkem mänginud ning rattaga ringi sõitnud kui tööd teinud. Sel aastal oli aga Hendrikul tõsine plaan ikka tööd ka teha. [- – – ]

Õhtul hiljem kodus teleri ees istudes ütles Hendrik ohates, et oli üks tore päev! Ilmselt oli ka väsitav, sest õhtuseid multikaid lõpuni ei jõudnudki vaadata. Enne tuli uni peale ja niimoodi punaste ja pisut kriimuliste põskedega diivani peale magama jäädigi.

Toredad talgud olid meilgi. Hea seltskond ja puhas rõõm tehtud tööst. Kutsume ka Sind koos pere, sõprade ja tuttavatega 5. mail talgupäevale (registreerimine „Teeme ära!” kodulehel) ja ärge unustage oma lugu teistega jagamast, seda saate teha „Teeme ära!“ kodulehel www.teemeara.ee ja lugusid võib tuua ka ERMi. Vahva CD on müügil ka  meie muuseumi- ja e-poes.

Lisa kommentaar