Tekst: Ülle Jäe, 50% muhulast, 50% saarlast, 100% ERMi koguhoidja
Kaamera ja montaaž: Ange Nimeta, ERMi infosüsteemide haldur
Tere tulemast videosarja „Kogukokad“!
Iga video selles sarjas on nagu kulinaarne ajarännak, kus kogude osakonna töötajad valmistavad hõrgutisi, mille retseptid on pärit ERMi arhiivist. Nende köögiseiklustega saad nautida põnevaid maitseelamusi ja ühtlasi näed, kuidas minevik ja tänapäev kohtuvad kulinaarsete traditsioonide kaudu. Avasta unustatud retseptide maailma koos „Kogukokkadega“!
Käkki ja kaabet, notti ja rokka, Ei kõla just eriti isuäratavalt? Niisiis saatsin kolleegidele menüü, mis ka peenemaid maitsepungasid kõnetab.
Eelroog
Boudin noir a la Mohnsund
Pearoog
Sacre gratin pommes de terre au boeuf, bechamel a la orient Ösel
Dessert
Grand-mere creme de pomme au lait
Ehk siis maakeeli:
Verikäkid Muhu moodi
Tuhlikaabe Püha moodi Ida-Saaremaise jahunotiga
Vanaema õunarokk
Nende maalähedaste nimede taga varjavad end road, mida on Muhus ja Saaremaal juba sajandeid tehtud-söödud ja mis on veel tänapäevalgi paljude sealsete perede menüüs. Tegemist on ehedate pärimustoitudega, mille retseptid tuletasin ise – vanaema õpetused olid stiilis „peotäis jahu“, „esimeste popsudeni“, „kuni issameie loetud“ jne.
Verikäkid
0,5 l lamba- või seaverd
0,25 l vett või puljongit
2 tl soola (kui veri varem soolatud, pole soola vaja lisada)
pisut pipart
200 g suitsupekki
1 suur sibul
500 g odrajahu
500 g nisujahu
Pruunista pekikuubikud, lisa hakitud sibul ja prae, kuni sibul klaasjas. Sega veri, vesi ja sool, lisa praetud ning pisut jahutatud peki-sibulasegu, pipar. Lisa jaokaupa jahud, sega ja sõtku, kuni tainas on paras paks. Pane supilusikaga paraja kotleti suurused käkid keevasse vedelikku, keeda tasasel tulel 10–15 minutit. Serveeri kohe hapukoorega. Sobivad ka teisel päeval, eriti praetuna.
Tuhlikaabe
500 g veisehakkliha
500–800 g kartuleid
100–200 g suitsupekki
3–4 suurt sibulat
küüslauku maitse järgi (vähemalt 1-2 suurt küünt)
soola, pipart
1–2 muna
2 sl nisu- või odrajahu
Toores kartul riivi või aja läbi hakklihamasina. Pigista käte vahel pisut kuivemaks. Pekk, sibul ja küüslauk haki väga peeneks või lase hakklihamasinast läbi. Sega kõik ained kokku, pane saadud tainas rasvainega määritud pannile umbes 4 cm paksuselt. Küpseta 180–200 kraadi juures umbes tund. Serveeri hapukoore või notiga. Järelejäänud kaape võib teisel päeval viilutada umbes 1 cm paksusteks viludeks ja praadida. Maitseb väga hästi!
Õunarokk
1 liiter õunamahla
500 g õunu
200 g jahu
Lõika õuntel süda välja (kui kasutad peenikest sõela, pole vaja seda teha), ära koori! Keeda õunu õunamahlas, kuni need on pehmed. Suru läbi sõela – mida rohkem viljaliha läbi surud, seda siidisema roka saad. Klopi sisse jahu. Klimpide vältimiseks võid segada algul jahu hulka vähehaaval õunamahla ja selle pasta omakorda kuuma õunamassi sisse. Kuumuta vaiksel tulel pidevalt segades keemiseni – esimeste popsudeni. Jäta veidikeseks jahtuma ja jaota siis magustoidupokaalidesse. Serveeri piimaga. Enne võid peale karamellistada suhkrukihi (nagu brüleekreemil) – seda vanasti muidugi ei tehtud!
ERMi arhiiv on ammendamatu inspiratsiooniallikas kõigile, kes soovivad avastada oma kodukandi toidupärandit.