Antropoloogid kaameraga Tartu linnaöös. Rahvusvaheline loomeresidentuur ja konverents „Kohtumised öise linnaga” ERMis

Karin Leivategija, ERMi teadur.

Kas teate, millega tegelevad linnaelanikud ühel tavalisel vaiksel juunikuu kesknädalal öises Tartus? Kaksteist filmitegijat ja visuaalantropoloogi üle maailma tulid nädalaks ERMi loomeresidentuuri, et just seda uurida. 

Residendid käisid kolm valget ööd järjest Tartus otsimas öiseid liikujaid, valgust, pimedust ja varju, aistinguid, legende ja rahvapärimust, argiöist tööd, ERMi hoone öömaastikke, tankla kabanossi fenomeni, Emajõe kohal lendavaid ööliblikaid ja palju muud. Kõigest sellest valmis neli kuue-üheksaminutilist dokumentaalfilmi vormis loomingulist tõlgendust. 

Tegemist oli ERMi ja rahvusvahelise visuaaluuringute võrgustiku (Visual Research Network ehk VRN) koostööga, mis leidis aset 12.19. juunil. Residentuuri juhendas ameeriklasest antropoloog ja dokumentaalfilmitegija Jeff Silva. Nädal kulmineerus 18.–19. juunil konverentsiga Kohtumised öise linnaga”, mis laiendas veelgi kultuuriliselt, geograafiliselt ja tunnetuslikult ööaja tähendust. Tegemist oli kolmanda VRN residentuur-konverentsiga, mis on seni toimunud Manchesteris. Sel korral kutsusime tegijad Tartusse, pakkudes välja ERMi eesti etnoloogia uurimissuuna ühe alateema argielu öises linnas. Filmid saavad osaks ERMis 2024. aastal avatavast näitusest Kellele kuulub öö?”.

Katkend filmist Pimeduse koostis” (Composition with pieces of darkness”). Autorid Nolwen Vouiller, Natalie Marr, Mathilde Blum:

Katkend filmist Vanahalb öös” (Old Bad Night”). Autorid Elisabeth de Bezenac, Piibe Kolka, Flo Boux:

Katkend filmist Emajõgi” (Mothernight”). Autorid Anna Waldie, Casey Hayward, Coralie H. Gourdon:


Katkend filmist Spectres of Night” (Öine ilmutis”). Autorid Shannon Turner, Julia Berg, Noemi Didu:

Juhendaja Jeff Silva (paremal) residentide filmimaterjalile tagasisidet andmas. Foto: Karin Leivategija

Residendid ERMis lõunapausil. Foto: Julia Berg

Foto: Elisabeth de Bezenac

Foto: Anna Waldie

Foto: Flo Boux

Foto: Anna Waldie

Foto: Elisabeth de Bezenac

Foto: Joao Meirinhos

Foto: Elisabeth de Bezenac

Foto: Elisabeth de Bezenac

Foto: Elisabeth de Bezenac

Foto: Elisabeth de Bezenac

Lisa kommentaar