Avatud uksed ERMi handi-mansi fotokogus

Svetlana Karm, ERMi teadur, näitusekontseptsiooni autor ja projektijuht.

Detsembri esimesel nädalal toimub Hantõ-Mansiiskis Looduse ja Inimese Muuseumis IX Jugra muuseumibiennaal, kus ERM osaleb fotonäituse ja filmiga.

Osalesin Jugra biennaalil ka 2014. aastal, lähemalt saab sellest reisist lugeda siit.

2004. aastal alguse saanud ülevenemaaline muuseumifoorum keskendub välitöödele ja sellele, kuidas ühest või teisest asjast saab muuseumiese ja näituseeksponaat, ning otsib uusi viise muuseumikogude kasutamiseks trükistes ja multimeedias, kultuuri- ja haridustegevuses. Samuti kogub foorum ideid poliitiliste ja äriringkondade kaasamiseks muuseumiprojektidesse.

Biennaal ühendab endas mitmeid muuseumikunsti formaate: teaduskonverentse, avalikke loenguid ja õpitubasid, visuaalse antropoloogia festivali, näituste, multimeediaprojektide ja trükiste esitlusi ning muuseumiturundusega seotud arutelusid. Lisaks Handi-Mansi Jugra autonoomse ringkonna muuseumitele, Jugra ülikoolile ja ERMile on tänavusel biennaalil esindatud Venemaa TA Etnoloogia ja Antropoloogia Instituut ja Moskva Riiklik Ülikool, Tomski Ülikool ja TV, Tšeljabinski Ülikool, Tjumeni Riiklik Meditsiiniinstituut, Venemaa TA Geoloogiainstituut ning Peterburi Antropoloogia ja Etnograafia muuseum (Kunstkamera).

Olude sunnil toimuvad arutelud ja esitlused seekord virtuaalselt, sest Jugra regioonis on kultuuriasutused ja muuseumid kevadest saadik külastajatele suletud.

Biennaali visuaalse antropoloogia festivali raames linastub Maido Selgmäe 2019. aastal valminud dokumentaalfilm „Lähetus“, mis jutustab mullu augustis toimunud rahvusvahelisest ekspeditsioonist Reguly mäele. Lisaks Polaar-Uuralite ühe kõrgema tippu  vallutamisele oli ERMi uurimisgrupil (Svetlana Karm, Arp Karm, Maido Selgmäe) Handi-Mansimaal ka teine eesmärk – tutvuda kohaliku eluoluga ja kohtuda inimestega, kes olid eestlaste teejuhtideks handi-mansi välitöödel nõukogude ajal. Film on omamoodi aruanne sellest, kuidas esimest korda kokku tulnud teadlaste, kunstnike ja eraettevõtjate grupp vallutas üleujutuste tõttu välja kuulutatud eriolukorras mäetipu, ning mida rääkisid eestlastele tänapäeva elust ja endistest ekspeditsioonidest kohalikud inimesed.

Reguly mäe ekspeditsioonigrupp Polaar-Uuralite jalamil. Foto: Juri Pjankov, august 2019. ERM Fk

3.detsembril avatakse Looduse ja Inimese Muuseumis ERMi handi-mansi fotokogul põhinev näitus „Avatud uksega. Obiugrilaste kultuur eesti uurijate fotodel“. Väljas on etnograafilised fotod, mille autoriteks on Johann Kampus, Edgar Saar, Haja Eist, Lembit Onton, Heno Sarv, Anna Leškin, Aado Lintrop, Edith Salu, Toomas Kalve, Art Leete, Arp Karm – nii uurijad, fotograafid kui ka kunagised Eesti Riikliku Kunstiinstituudi tudengid. Pilte täiendavad välitööpäevikute katkendid ning eesti uurijate reiside nimekiri obiugrilaste ja neenetsite juurde. Olgu lisatud, et ERMi handi-mansi fotokogus on ligemale 7000 pilti. Vanimad fotod Lääne-Siberi rahvastest pärinevad 1916. aastast, nende autor on Johann Kampus, ülejäänud on ajavahemikul 1968–2019 välitöödel tehtud pildid. ERMis on ka tallel rohkem kui 30 Handi-Mansimaale ja neenetsite juurde korraldatud ekspeditsiooni materjalid: esemed, joonistused, videod, päevikumärkmed ja etnograafilised kirjeldused.

Jane Liivi kujundatud plakatil on kasutatud Lembit Ontoni pilti: Handi tütarlaps. Jamali Neenetsi autonoomne ringkond, Šurõškarõ rajoon, Ovgorti küla. Eesti Riikliku Kunstiinstituudi õppeekspeditsioon, juuli 1979. ERM Fk 1908: 371

Nagu pealkirigi vihjab, ühendab näitusele valitud pilte asjaolu, et neil kõigil leidub avatud uks. Selliseid pilte pole ERMi handi-mansi fotokogus tegelikult väga palju, umbes 350 ringis, aga samas on see hea pidepunk ja ühendav lüli pildivalikul. Uks on ühtlasi sümbol, mis kannab mitmesugust tähendust. Aga näituse peategelaseks pole siiski avatud uks, vaid see, mis ja kes on selle taustal pildile jäänud.

Ostjakid õngesid teritamas. Foto: Johann Kampus, 1916. ERM Fk 504: 6

Oleg, Georgi ja Alja Moldanov talveriietuses. Handi-Mansi rahvusringkond, Berjozovo rajoon, Kazõmi külanõukogu, Juilski küla. Foto: Heno Sarv, august 1975. ERM Fk 1766: 59

Roman Sainahhov koos naisega oma maja ees trepil. Naine valmistab põhjapõdrakõõlustest niiti. Handi-Mansi rahvusringkond, Berjozovo rajoon, Saranpauli külanõukogu, Štšekurja küla. „Linnutee tuulte“ ekspeditsioon. Foto: Aado Lintrop, 1977. ERM Fk 1916: 52

2019. aastal rääkisid Jugra ringkonna rahvaloomingu maja (Окружной дом народного творчества) keelpillide meistrid ERMi uurijatele, et õiget põdrakõõlustest niiti on tänapäeval raske leida, kuna noored enam ei oska, aga vanad meistrid on hambutuks jäänud. Nimelt, et kõõlustest niiti teha, tuleb neid palju närida.

Handi perekond. Jamali Neenetsi autonoomne ringkond, Šurõškarõ rajoon, Ovgorti küla. Eesti Riikliku Kunstiinstituudi õppeekspeditsioon. Foto: Anna Leškin, juuli 1979. ERM Fk 1908: 5

Valdavalt (eriti varasemalt) on ukse taustal jäädvustatud inimesi rahvariietes või tšummi ning maja juures askeldamas. Siiski leidub teisigi igapäevaeluga seotud aspekte: on poode ja muid ühiskondlikke hooneid, küla- ja ajutiste asulate vaateid, usundi ja rahvaköögiga seotud kilde… Dokumentaalfotodele jäädvustatu on ühtlasi nii ajastutruu kui ka ajatu. See näitus on hantidest ja mansidest, kultuuride kohtumisest ja avastamisest, aga ka võõristamisest ja avatusest, mida etnoloogid ning teised rännumehed võõrsil olles kogevad.

Mansid ja etnograafiamuuseumi ekspeditsiooni kunstnikud kultusaida ees laua taga söömas. Tähelepanelik vaataja võib märgata, et aidauks on kõrvale maha asetatud. Handi-Mansi autonoomne ringkond, Berjozovo rajoon, Saranpauli külanõukogu, Hurumpauli küla. Foto: Edgar Saar, juuni–juuli 1985. ERM Fk 2117: 74

Teelaud. Jegor (Aiser) Kanterovi pere suveelamine Ai-Pimi ja Pimi suubumiskohas, Handi-Mansi autonoomne ringkond, Surguti rajoon. Foto: Toomas Kalve, august 1998. ERM Fk 2730: 43

Fotonäitus jääb esialgu Looduse ja Inimese ja Muuseumisse ja hakkab loodetavasti hiljem rändama Handi-Mansimaal. Näituse kuraatorid on ERMi teadur Svetlana Karm, fotograaf Arp Karm ja kunstnik Jane Liiv ning koordinaatoriteks Hantõ-Mansiiskis Looduse ja Inimese Muuseumi teadusdirektor Oksana Belogai ja direktor Gleb Tšetševin.

Nii Reguly mäe ekspeditsioon, mille tulemusena valmis dokumentaalfilm „Lähetus“, kui ka fotonäitus „Avatud uksega. Obiugrilaste kultuur eesti uurijate fotodel“ said teoks Eesti Rahva Muuseumi ning Inimese ja Looduse Muuseumi koostöös. Toetasid Eesti Vabariigi Teadus- ja Haridusministeeriumi hõimurahvaste programm (uurimisprojekt „Soome-ugri dialoogid: Nõukogude Eesti etnograafid hõimurahvaid uurimas“) ja Handi-Mansi Jugra autonoomse ringkonna kultuuriamet.

Aga veel enne kui saime näituse fotovaliku teha, tuli digiteerida muuseumi handi-mansi pildikogu. Kuidas ligemale 7000 foto esi- ja tagakülje skaneerimine käis, saab näha siit:

 

Otselink biennaalile on siin: http://biennale.ugramuseum.ru/

Venekeelne link biennaalile: https://vk.com/@ugramuseum-ix-ugorskaya-polevaya-muzeinaya-biennale-sostoitsya-v-hanty

Lisa kommentaar