Muinasjutunäitus külaliste blogides

Eesti Rahva Muuseumi muinasjutunäitus “Elas kord…” pakub rõõmu nii suurtele kui väikestele külalistele. Muinasjutud on meid saatnud terve elu ja pakuvad enamasti lohutust, et “kõik saab lõpuks korda” ning “kuri saab oma palga”.

Muinasjutunäitusel käisid 2020. aasta sügisel külas kolm peret, kes kirjutasid kogetust oma blogides.

Pereisa ja blogija Henry kirjutab: “Ma ei tea, mida ma ootasin, aga ma ei oodanud absoluutselt seda. Ma ootasin, et me saaksime poole tunni pärast kodu poole asuda, aga me ei saanud, sest lapsed soovisid süveneda ABSOLUUTSELT igas ruumis, mis näitusel välja pandud oli. Kui tavaliselt on nemad need tüdinenud sellid, kes lunivad, et lähme edasi, siis sel korral olin mina see, kes ei suutnud ära ohkida, et kaua võib ühes kohas aega veeta… lähmeeeee! Õnneks/kahjuks ei kuulanud mind keegi ja lapsed said näitusest täieliku elamuse.” Vaata lähemalt Henry pere päevast ERMis.

Foto A Mida Henry Teeb

Muinasjutunäitusest ja meie püsinäitustest kirjutavad ja jagavad imelisi pilte ka perekond Piltsbergid: “Alustasimegi ELAS KORD…näitusega. Aeg on ikka mõnusalt edasi läinud. Kohe sisse astudes haaras näitus meid endasse. Lastele on ülimalt oluline, et nad saavad ise katsuda eksponaate ja neid elama panna. See näitus sõna otseses mõttes elas! Staatiliselt klaasseina taga seisvatest tolmustest topistest oli asi sama kaugel, kui Assamalla küla Londonist.”

Kõik, kel vähegi jaksu, saavad muinasjutunäituselt edasi sammud seada ERMi püsinäitustele “Kohtumised” ning “Uurali kaja”. Piltsbergid olid ka sellest vaimustused: “Tõelised üllatused algasid tegelikult alles siis,kui me püsinäitust vaatama läksime. Seda oli ette aimata, et plikadele läheb muinasjutu teema peale. Ei mina ega Katu polnud varem ERMi külastanud ega teadnud, mis meid ees ootab. Mul oli ikka veel kuklas eeldus, et nüüd sai lõbus osa läbi ja algab jauramise ajastu. Võta näpust! Tegelikus oli hoopis midagi muud.”

Foto Kadri Valsberg

ERMi külastas koolivaheajanädalal ka Mallukas oma kahe vanema lapsega: “See ERMi hoone on niiiii lahe. Selline välismaine natukene. Suur ja uhke, ma olin juba enne majja sisenemist üllatunud. Aga näitusest endast: sinna sisse astudes me astusimegi põhimõtteliselt nagu muinasjutumaailma. Muinasjutumetsa kui täpsem olla. Kogu see valgustus ja väljapanek olid nii maagilised ja mõnusad ja hubased, et see lihtsalt ei saa mitte kui kedagi külmaks jätta. Lapsed hakkasid kohe erinevates teematubades ringi käima ja nii palju oli asju, mis neid koheselt endasse haaras. Pidime neid natukene tagasi hoidmagi, et pole vaja kohe KÕIKE läbi näha, et vaatame rahulikult, meil aega on.”

Seega, kui plaanid tulla muinasjutunäitusele, varu aega. See maailm kutsub ja meelitab ning Sa ei saa arugi kui juba on päris mitu tundi muinasjutumaailmas veedetud. Kui sellest jääb väheseks, siis muinasjutunäitus „Elas kord…“ on laienenud ka ERMi välialale. Otsimismängu „Muinasjutuväli“ lood ja ülesanded õpetavad sind enda ümber muinasjutte märkama! Hoia silmad lahti, nuputa ning leia kaardile märgitud punktidest 15 tähte, mis õigesse järjekorda pannes annavad kokku lahendussõna. Otsimismängu küsi muuseumi infoletist, mängukaart on tasuta.

Muinasjutunäitus on ERMis avatud 2021. aasta suveni.

Lisa kommentaar