Soome-ugri kultuur sotsiaalmeedias

Autor: ERMi teadur Tatiana Alybina.

Oktoober on hõimukuu ja seega on meie sugulasrahvad pildis tavapärasest enam. Ka tänane blogilugu avab soome-ugri maailma, kuid veidi teistsuguses võtmes. Nimelt vaatame, mida kirjutatakse ja jagatakse suhtlusvõrgustikes soome-ugri keeltes.

Venemaa soome-ugrilastele on kõige tuttavam võrgustik ВКонтакте, mida nimetatakse Vene Facebookiks. Selle kasutaja saab valida 97 keele seast, mille hulgas on mitmed soome-ugri keeled. Loomulikult on seal keele või päritolu järgi moodustunud grupid ja foorumid. Aga tundub siiski, et kõike, mis on pikem kui piltide jagamine-kommenteerimine, väljendatakse vene keeles.

ВКонтакте võrgustiku “Ma armastan handi keelt“ grupi päise foto.

Vepsamaa grupi lehekülg algab keele tundmise ankeediga.

Mina tutvusin selle suhtlusvõrgustikuga veidi üle kümne aastat tagasi, kui Mari ülikoolis õppides otsisin tudengilehe jaoks infot eri piirkondades elavate maride ja teiste soome-ugri päritolu noorte kohta. Minu sõbranna, kes õppis Peterburis, oli interneti võimalustega palju paremini kursis. Ta ütles: „Kõik marid on internetis, nimelt grupis „Марийцы всех стран, объединяйтесь! („Kõikide riikide marid, liituge!“). Nüüd muutus info leidmine tunduvalt hõlpsamaks kui e-kirjade kaudu: sain teada, et Moskva ööklubides korraldatakse mari diskoõhtuid; Peterburis on üleval mari kunstnike näitused; Budapestis kogunevad soome-ugri tudengid perepeč’ide küpsetamise õhtutele; tähistatakse Udmurdi kultuuri päeva jne.

Omapärane pilt, kus on ühendatud Moskva sümbol ja „Olen mari/Olen marilane“ tunnuslause.

Eelmüügipilet Moskva klubisse mari diskole (2011).

Hiljem sain mitmesugustel üritustel võrgusõpradega kokku ka silmast silma. Suurtes linnades elavad rahvuskaaslased ei tea sageli üksteise olemasolust ja eluolust suurt midagi, suhtlusvõrgustik aga võimaldab neil kontaktis olla ja oma kultuuri hoida. Koos korraldatakse keelekursusi, muusika- ja teatriüritusi ning käiakse festivalidel.

Mis puudutab etnilist moodi, siis on kõikjal Venemaal tuttavad näiteks sellised disainerid nagu Polina Kubista, Tatiana Moskvina ja Darali Leli.

Peterburi moestuudio kollektsioon Moskvas, udmurdi festivalil, 2019.

Tänapäeval kasutatakse sotsiaalmeediat ka kõige kaugemates ja väiksemates külades. Emakeelt väärtustav internetipõlvkond tegeleb oma kultuuri populariseerimisega. Näiteks sel suvel kuulutas Venemaa-Soome selts (Suomivenajaseura) välja võistluse „Sotsiaalmeedia soome-ugri staarid” („Финно-угорские звезды в социальных сетях”), mille võitjad on nüüdseks välja valitud ja just äsja toimus nende kokkutulek festivalil „Sugrifest“ Soomes. Taotluse esitanud 57 osaleja seast valiti välja 13, nende hulgas mari blogija Nadežda Imajeva ja neenetsi muusik Albert Okotetto, karjala ajakirjanik Varpuni Natto ja saami räppar Jarsem Galkin.

Neenetsi muusik ja luuletaja Albert Okotetto.

“Sugrifest” festivalile kogunenud võistluse „Sotsiaalmeedia soome-ugri staarid” aktiivseimad osalejad, 2019.

Urdmurdi sotsiaalmeediastaaride Instagrami postitus festivalilt “Sugrifest”. Lukerja Šikhova „monudmurt“ (mina – udmurt) Instagrami kanal, 2019.

Udmurdi kunstniku Čudja Ženi joonistus räppar Bogdan Anfinogenovist ja tema luuletusest, 2012.

Kõige aktiivsemad tunduvad sotsiaalmeedias olevat udmurdid. Ka nimetatud võistlusel oli tähtede hulgas palju udmurdi noori. Lukerja Šikhova on ajakirjanik, modell ja udmurdikeelse sisuga Instagrami lehe staar. Luuletaja ja räppar Bogdan Anfinogenov on tuntud Udmurdimaal oma „Мурӝол Underground“ projektiga. Ta teeb koostöös Vladislav Stepanoviga Kuara (Куара) videoprojekti jaoks muusikaklippe, kus on kokku pandud tänapäevane ja etniline. Anfinogenovi viimane klipp „Pichi Purga“ („Väike Purga“) on pühendatud Udmurdi Vabariigi Väike Purga rajooni juubelile ja peanäitleja on seal kohalik noor Egor Maštakov.

«Куара» projekti autor Vladislav Stepanov, 2019.

Udmurdi räppar ja luuletaja Bogdan Anfinogenov oma luuleraamatut esitlemas, 2014.

Bogdan Anfinogenov ja Olesya Dydykaj „Superudmurty“ lauluga laval.

Lisa kommentaar