Pesupesemine kontoriliimiga

Tekst: Eve Kasearu, kogude hooldustalituse juhataja
Fotod: Arp Karm, fotograaf

Leidsin ema raamaturiiulist toreda raamatu – L. Lints, S. Masso, D. Moor, A. Reiman, I. Savi „Perenaise käsiraamat“, Tallinn 1960. Raamatus on neli teemaplokki: I osa „Toitumise füsioloogilised alused“, II osa „Toiduained ja nende toiduks kasutamine“, III osa „Kodu ja rõivaste korrashoid“, IV osa „Kodune tervishoid ja esmaabi“.

Kodu ja rõivaste korrashoiu plokis on üheks teemaks pesupesemine kontoriliimiga.

Pesupesemiseks võib kasutada kontoriliimi, nn silikaatliimi, mis sisaldab vesiklaasi ehk naatriumsilikaati. Viimane koos soodaga pehmendab karedat vett ja tugevdab seebi puhastavat toimet. Naatriumsilikaat on eriti soovitatav rauda sisaldava vee korral, sest ta sadestab välja vees leiduva raua ning pesu ei jää kollakas, vaid valge. Tuleb arvestada, et naatriumsilikaat on väga tugev leeline, ja et liiga rohke kontoriliimi tarvitamine kahjustab riidekiudu. Pealegi võib naatriumsilikaat, kui ta karedas vees leiduva lubjaga koos riidele sadestub, muuta riide karmimaks, kõvemaks ja rabedamaks. See aga kiirendab riide kulumist.

Kontoriliimi kasutamine on kohane ja isegi soovitatav väga määrdunud ja rasvase pesu pesemisel, näiteks õlise tööriietuse, määrdunud tahmaste rätikute ja väga higise ihupesu korral.

Halbadest kõrvalnähtudest hoidumiseks tuleb silikaatliimi kasutamisel väga täpselt kinni pidada tarvitamisjuhenditest ja eriti järgmistest nõuetest:

  1. Silikaatliimi tuleb võtta täpselt ettenähtud koguses, mitte rohkem;
  2. Teda tuleb kasutada ainult leelistega pehmendatud veega;
  3. Pärast pesemist tuleb silikaatliim pesust äärmise hoolega välja loputada, et riide kiudude vahele ei jääks aineid, mis kudet kahjustaksid.

Vesi kuumutada 40-50°C soojuseni, lisada iga 10 liitri (1 ämbri) vee kohta 25-30 grammi pesusoodat või pesupulbrit. Pärast pooletunnist seismist lisada iga ämbritäie vee kohta 2-3 supilusikatäit kontoriliimi ja lasta vähemalt 1 tund seista. Lisatud ainete mõjul koguneb nõu põhja sete, mida ei või kasutada. Pealmine puhas vesi tõsta või valada ettevaatlikult pesukatlasse. Keetmisveele võib lisada ka seepi, mis tuleb lahustada teises nõus olevas kuumas pehmes vees ja panna pesuvette pärast kontoriliimi lisamist.

Pesu sorteerida, eraldades puuvillase linasest ja puhtama pesu mustemast, mis keeta eraldi. Soovi korral võib pesu ka leotada. Kõik esemed seebitada üleni (mustemad kohad eriti põhjalikult), panna katlasse sooja lahusesse ja ajada keema. Puhtamat pesu keeta kuni 1 tund, mustemat umbes 1,5 tundi. Keeta tuleb parajasti nii kaua, kuni pesu on puhtaks saanud, mitte kauem, sest siis kahjustab naatriumsilikaat asjata pesu kudet. Tuleb arvestada, et linane vajab lühemat keetmise aega kui puuvillane. Rohkem määrdunud kohad pesta vajaduse korral pärast keetmist seebiga üle.

Pärast pesemist tuleb pesu väga hoolikalt, vähemalt 2-3 korda vett vahetades loputada kuumas pesusoodaga pehmendatud vees, võttes 1 ämbritäie vee kohta 5-6 grammi pesusoodat või pesupulbrit. Kui loputuseks kasutatakse karedat vett, siis võib riidekiududele sadestuda ränihappe lubjasool ja kolloidaalne ränihape, mida hiljem on raske kõrvaldada. Need teevad kiu rabedaks ja karmiks. Hiljem loputada pesu soojas ja lõpuks jahedas vees. Viimasesse loputusvette võib panna natuke äädikat: 1 teelusikatäis äädikaessentsi või 3-4 teelusikatäit söögiäädikat 1 ämbritäie vee kohta. See valgendab pesu ja eemaldab leelise.

Kontoriliimiga pesemisel on soovitatav kasutada email- või malmnõusid. Kui keedetakse tsinkplekist nõus, siis tuleb vett pehmendavaid leelisi ja kontoriliimi võtta vähem, kui eespool märgitud, sest need ained lahustavad tsink-katet ja keedunõud hakkavad enneaegu roostetama.

Kas ka tänapäeval leidub liimi, millest oleks abi pesupesemisel, ei oska arvata.

Lisa kommentaar