Puud ja inimesed noorte pilgu läbi

Küsimusi küsis ja fotod tegi: Maarja Vaikmaa, sisuturunduse spetsialist

27. novembril kogunes muuseumisse 160 noort kunstihuvilist 32 üldhariduskoolist üle Eesti, et võtta osa järjekorras ERMi 22. võistujoonistamisest.

Vestlesime neist mõnega, et uurida, kuidas tänavune etnoloog Ants Viirese 100. sünniaastapäevale pühendatud teema “Puud ja inimesed” neid kõnetas ja mida põnevat leidsid nad näitustelt leidsid.

Henri

1. klass

Käisin vanaemaga ERMis ja siis käisin seal taga saalis. Seal oli üks suur korv, mida oli hea joonistada. Siis selle ma joonistasin ja vaatasin, et ruumi on veel. Joonistasin veel ühe labida. Siis vaatasin, et veel on paberil ruumi. Mõtlesin, et joonistan veel ühe väiksema korvi. Siia alla joonistasin kännud, mis on nagu kuumaalused.

Helena

4. klass

Ma joonistasin ühe inimese, kes mängib kannelt. Olen ERMis varem käinud küll, aga mitte joonistusvõistlusel. See oli väga huvitav kogemus.

Hanna

3. klass

Ma leidsin selle sealt tagant, kus on igasugused puidust taluasjad. Ma joonistasin need sellepärast, et mul tuli selline mõte, et tahaks midagi sealt tagant osakonnast joonistada. Ma vaatasin, et nende kingadega nagu sobiks hästi kokku põlluteemaline asi. Ja siis panin siia sirbi ka juurde. Mul oli huvitav, sest võõrastes kohtades on üldse huvitav joonistada.

Naomie

6. klass

Minu mõte oli põhimõtteliselt see, et kuna vanasti me andsime hiiepuudele, meil olid loodusejumalad ja nii. Siis mul tuli mõte, et ma võiksin sellest pildi teha. Kuidas üks tüdruk on selle vastu ja laulab talle, et kuna on halb aeg ja pole toitu, võib-olla saak on kehv, et ta laulaks talle „Kulla hiieke, anna saaki, kullake.“ Ja siis ma tegin siia juurde mäed ja künkad ja tegin kivid. Siin keskel on kõik, mis nad on hiiele andnud, et saaks saaki see aasta paremat. Ma üritasin, jah, et te saaksite aru, et see on hiis nagu vanasti.

Ma olen täitsa esimest korda, sest oma praegusesse kooli läksin ma alles eelmine aasta. Enne ma ei olnud kuskil joonistusvõistlusel osalenud.

Simona

1. klass

Ma arvasin, et see on ainuke töö ja kellelgi pole, ja ma mõtlesin ise selle. Mulle joonistusvõistlus meeldis hästi, sest ma olen mitmetel käinud.

Ralf

4. klass

Ma siis joonistasin ristipuu ja ma joonistasin selle sellepärast, et ma oskasin väga hästi puid teha. Ja veel… siis, kui raiutakse maha, siis puu väga ju ei taha. Siis puu hakkab nutma, et miks ta siis maha raiutakse. Ja siis talumaja on sellepärast, et seda saab puust teha, ja siis vankri ka veel ja tuld ka.  Võistlusel olen ma teist aastat ja ma teadsin, kus kõik asub.

Sandra-Valeria

6. klass

Ma joonistasin siis puu ja siin on kratt. Alguses ma plaanisin selle krati joonistada siit niimoodi puust välja tulemas, aga siis ma mõtlesin ümber. See mõte tuli mul siit, et õpetaja ütles, et teemaks on „Puud ja inimesed“ ja siis mul tuli mõte, et ERMis on kratt ja see on inimeste loodud. Siis ma joonistasin selle puu siia kõrvale. Mulle väga meeldis ERMis joonistada, sest siin on tore ja hästi huvitav. Ma nägin hästi huvitavaid töid ka.

Ida

6. klass

Ma joonistasin inimesed ja puud, nagu meie teema oli. Joonistasin siia siis nii, et siinpool on vana aeg ja siinpool uus aeg. Ma mõtlesingi, et tänapäeval on väga aktuaalne see puude mahavõtmise teema, ja siis ma tahtsingi joonistada, et kuidas siis praegu puid koheldakse ja kuidas vanasti puid koheldi. Mulle joonistada meeldis, sest sai tundidest ära [naerab].

Keili

3. klass

Ma leidsin selle, see oli seal tagapool. Ma joonistasin puu ja inimene toetas puu peale – nagu teemaks oli. Ma rasvakriidiga tegin ääri ka ja siis ajasin laiali ja tegin kriipse-asju siia. Mul oli kohe selline mõte, sest ma vaatasin internetist ka sellist pilti ja siis ma leidsingi selle siin üles.

Karolina

9. klass

Ma joonistasin selle männipuu, ristipuu. Inspiratsiooni sain ikka õpetajalt, ta soovitas mul joonistada seda puud, kuna talle meeldis, kuidas ma figuure ja noh, inimesi joonistan. Ma viiendas klassis osalesin ka siin, aga seekord oli parem, sest viiendas klassis ma pidin alati kaela hoidma allpool ja siis oli päris halb.

Sten ja Karmo

3. klass

Sten: Ma leidsin selle traktori ja ma mõtlesin, et see tuleb äge pilt, ja ma tegin siia tööriistu veel ka taha. Ja siis tegin vilja ja veel neid tööriistu hästi palju. Mulle meeldis siin võistlusel osaleda, sest ma ei ole varem sellises avaras kohas joonistamas käinud.

Karmo: Seal oli hästi palju selliseid puuvärke ja need leidsin sealt, kus olid tööriistad ja sellised värgid. Äge oli joonistada.

Suvi Mari

12. klass

Mina sain inspiratsiooni sellelt kõige tagumiselt näituselt, mis seal oli. Ja siis mind inspireerisid need kerad, mis seal on. Ühe mustri nimi oli maomuster või midagi sellist ja siis mulle väga meeldis see idee. Selle mõte ongi just see, et ta natuke on nagu metsaga üks ehk tunneb ennast turvaliselt, kui ta on puudega koos.

Marko

6. klass

Ma joonistasin ühe ruumi ja räägitakse, et puust saab igasugu asju teha. Siin pildil on näha, et igasuguseid puust asju, mis on tehtud. Vanasti tehti päris palju asju puust. Taga on suured joogitünnid, redel on seal üleval, söögilaud, kogu pere söögilaud. Näitustelt sain inspiratsiooni, seal oli palju puust asju, mõtlesin, et panen osad siia ka.

Lisa kommentaar