„Olin üllatunud, et suutsin suures majas ja suure grupiga liikuda, ilma et ärevus ja paanikahoog oleks mind tabanud“

Reet Tohvre, TÜ Psühhiaatriakliiniku ülemõde
Ivi Obzinis, TÜ Psühhiaatriakliiniku akuutosakonna sotsiaaltöötaja

Käesoleval aastal algas koostöö ERMi ja TÜ Psühhiaatriakliiniku vahel. Muuseum pakub kliinikumi patsientidele muuseumikülastusi, programme ja töötube, mis toimuvad kaks korda kuus vaheldumisi ERMis ja kliinikumis. Muuseumi poolt on tegemist vabatahtliku tegevusega.

Psüühikahäirete ravi on enamasti pikaaegne. Haiglaravi on ainult üks väike etapp kogu raviprotsessist, kus kõigepealt  patsienti uuritakse, välistatakse kehalised haigused ja pannakse diagnoos. Seejärel määratakse patsiendile sobivaim ravi.

Kõik patsientidele suunatud tegevused peavad aitama neil paraneda ja oma haiguse sümptomid niipalju kontrolli alla saada, et ta tuleks oma eluga toime väljaspool haiglat. Seega, lisaks bioloogilisele ravile on olulised ka muud psüühilisi funktsioone positiivselt toetavad ja aktiveerivad kehalised ning vaimsed tegevused, nagu muuseumikülastused, töötoad, sport, jalutuskäigud, kunst, muusika jms.

Muuseumis käimine ja töötubades osalemine pakub seda kõike. Projektis osalevate patsientide tagasiside on olnud väga positiivne ning huvi muuseumikülastuste vastu suur.

Patsiendid ise on oma kogemust kirjeldanud järgmiselt:

  • „Muudab haigla päeva sisukamaks.“
  • „Vaheldus haiglarutiinile.“
  • „Tõstab ja parandab meeleolu.“
  • „Asjatundlikud töötajad, kes mitte lihtsalt ei nimeta asju, vaid räägivad huvitavalt ka juurde.“
  • „Organiseeritud, ettevalmistatud tegevused, korraldus selge ja arusaadav. Olemas eelnev info.“
  • „Tore, et jäi ka nn vaba aega, kus sai püsiväljapanekuga tutvuda.“
  • „Huvitav oli vaadata videolahendusi, sest see tegi asjad selgeks ja arusaadavaks.“
  • „Sai käia keldris arhiivides, kuhu muidu ei satu.“
  • „Käeliste tegevuste töötoad eriti huvitavad.“
  • „Sai näha, mis see ERM on, sest ise võib-olla ei satu kunagi siia.“ (patsient Ida-Virumaalt)
  • „Giid oli väga tähelepanelik ja hoolitsev, valis liikumiskiiruse minu järgi.“ (eakam patsient)
  • „Olin üllatunud, et suutsin suures majas ja suure grupiga liikuda, ilma et ärevus ja paanikahoog oleks mind tabanud.“

Koostöö ERMiga on rikastanud ka meie töötajate mõttemaailma. Muuseumitöötajate poolt läbiviidud töötubades on koos meie patsientidega saanud uusi oskusi ja ideid ka meie tegevusjuhendajad. Suure grupi patsientidega turvalisest haiglakeskkonnast väljaminek oli väljakutseks ka meie töötajatele. Koostöös patsientide ja muuseumitöötajatega saime hakkama, suuri probleeme ei olnud ja saime ka ise kindlust juurde.

Oleme kogu muuseumiperele väga tänulikud. On väga tänuväärne, et nad on valmis pakkuma oma aega ja energiat ning õpetama uusi oskusi inimestele, kellel hetkel elus nii hästi ei lähe.  Usume, et nad on oma tegevusega suunanäitajaks paljudele teistele inimestele, kes on valmis vabatahtlikku töösse panustama. Vabatahtlike tugi haiglates ja institutsionaalse hooldusega tegelevates asutustes on  teretulnud.  Ja on tore, et lisaks lastele märgatakse ka eakaid, vaimse tervise probleemidega inimesi ja kõiki, kellel elus ei ole nii hästi läinud.

ERM on suurpärane koht, kus käia, olla, vaadata ja mõtiskleda. Igal juhul mõjub see koht iga inimese vaimsele tervisele hästi.

Vaade püsinäitusele “Kohtumised”. Foto: Anu Ansu (ERM)

Lisa kommentaar