Lugu sellest, kuidas sündis EV 100 juubelitort

Marju Männik, kohviku Rukis peakondiiter

Nami-Nami retseptikogu on juba mitu aastat vabariigi aastapäeva puhul korraldanud tordikonkursi. Vabariigi 100. aastapäeva puhul löödi kampa Presidendi Kantseleiga ja hakati otsima ametlikku juubelitorti, mida pakkuda ka presidendi ballil Eesti Rahva Muuseumis ja mida iga eestimaalane saaks kodus vabariigi sünnipäeval valmistada.

Samal ajal Tallinna vanalinna kohvikus Rukis avastasin alles mõnda aega tööl olnud peakondiitrina sügavkülmast Eesti rabade kaunitari – muraka – ja mõtlesin, mida põnevat sellega ette võtta. Kui lugesin tordikonkursist, süttis mu peas lambike ja vormuma hakkas mõte luksuslikult juubelitordist. Murakas on juba tuntud paariline kodujuustule, lisandusid kohvikus küpsetatud must leib  ja  särtsakas köömneliköör “Kristallkümmel”.  Kaunistus sündis Eesti imeilusast loodusest – suhkrustatud põdrasamblik, murakad, münt ja must leib.

Nami-Nami konkursile saabus 66 retsepti üle Eesti. Žürii valis võistlustöödest pildi ja idee põhjal välja kümme parimat, mis pandi Nami-Namisse ka hääletusele. Kümnest valiti omakorda kolm parimat, mis asusid võistlustulle 31. detsembril Vabaduse väljakul ETV otseetris. Sajale inimesele pakuti maitsta kõiki kolme torti ja nad pidid valima oma lemmiku. Järjekord pensionäridest moodustus juba tund enne ürituse algust. Asi läks pingeliseks… Kas kõrgetasemelise žürii  poolt heaks kiidetud peenete koostisainetega murakatort meeldib ka lihtsale inimesele? Ja meeldis! Muraka-kodujuustu tort musta leiva ja köömnenapsuga võitis ülekaalukalt. EV100 juubelitort oli sündinud! Oma esimese võiduintervjuu andsin ETV otseetris ning ettevalmistused 24. veebruariks võisid alata.

Vabaduse väljakul rahvahääletuse võidupunkte kokku lugemas.

Koostöös Vabariigi Presidendi Kantselei peakoka Taigo Lepikuga ja aasta parimaks kondiitriks valitud Kadri Reinachiga otsustasime presidendiballil pakkuda miniversiooni tordist. Kookide valmistamine jäi Kadri ülesandeks, kes meisterdas üksinda 2000 suupistet 28 tundi järjest!

Tordi miniversioonide valmistamiseks kulus Kadril 28 tundi.

Tort oli ballil väga populaarne ja palju pidulisi jäi ilmagi, nagu näiteks President, kes ametliku pildistamise ajal kokkasid tänades ohkas, et ei saanudki seekord midagi maitsta.

Koos Kadriga vabariigi aastapäeva vastuvõtul ERMi köögis.


Vaata ka juubelitordi retsepti ning videoõpetust.

Lisa kommentaar