“Tõde ja õigus” ning 60ndate graafika

Maarja Vaikmaa, sisuturunduse spetsialist

Täna tähistab kogu Eesti A. H. Tammsaare 140. sünniaastapäeva ning pidustustel on oma koht ka kirjaniku suurromaanil „Tõde ja õigus“. 2016. aastal, kui möödus 90 aastat Tammsaare „Tõe ja õiguse“ I osa ilmumisest, korraldasid A. H. Tammsaare Muuseum, Eesti Kujundusgraafikute Liit ning Tammsaare ja Vilde Sõprade Selts temaatilise illustratsioonivõistluse. Täna aasta tagasi valis žürii võistluse võitjaks noore kunstniku, Mark Antonius Puhkani.

 „Tõde ja õigus“ on aga eri kümnenditel mitmeid nimekaid ja ka vähemtuntud kunstnikke inspireerinud. Nii sai 1960ndatel epopöast loomingulist innustust ka Eesti Tööstusprojekti vanemarhitekt Otto Kivisalu. ERMi kogudes olevad Kivisalu „Tõe ja õiguse“ põhised puulõiked olid 1966.–1967. aastal Balti vabariikide isetegevusliku tarbekunsti näitusel Tallinnas, Riias ja Vilniuses ning tõid talle koguni ENSV kultuuriministri aukirja.

Milliseid stseene „Tõest ja õigusest“ Kivisalu puulõigetel kujutanud on?
Kivisalu puulõigete pealkirjad ja viited avalikustame täna, 30. jaanuari õhtul. Seniks aga head meenutamist-nuputamist Tammsaare seltsis!

ERM A 599: 21; “Seal ta ongi, see Vargamäe”. (“Tõde ja õigus” I osa lk 5.)

ERM A 599: 22; „Nelipühade viimasel päeval oli Vargamäe Eesperes palju müra ja kära“. (“Tõde ja õigus” I osa lk 46)

ERM A 603: 26; „… ja lävele ilmus Kassiaru“. (“Tõde ja õigus” I osa lk 247)

 

Lisa kommentaar