20. koolidevaheline võistujoonistamine

Eve Aab, produtsent
Fotod: Anu Ansu, Berta Vosman, Arp Karm

2. detsembril toimus muuseumis juba 20. korda koolide vaheline võistujoonistamine. Kokku osales 149 õpilast ja 33 kooli üle Eesti. Võistlejate ülesanne oli lihtne – joonistada pilt, millel oleks kujutatud üks ERMi näitusel olev ese, muster, pilt vms. Kõik muu pildil jäi võistlejate endi loovuse väljendamiseks.

Toome blogi lugejateni väikese galerii võistlustest ning jagame paari õpetaja muljeid.

bv0066_1

Meil on uus muuseum!

Külliki Tõnisson
Vanalinna Hariduskolleegiumi kunstiõpetaja

Eesti rahva päris oma muuseum!

Tallinnast Tartusse joonistama sõitmine on meie jaoks alati olnud mõnus, põnev ja pidulik sündmus juba päris mitmeid aastaid ja vahele ei ole tahtnud jätta ühtegi võimalust ühisest joonistamisest osa võtta.
Eelmine, joonistusvõistluse jaoks vahelejäänud aasta oli muuseumi jaoks kolimise aasta ja ma ise tundsin sisemuses väikest värinat, kuidas nüüd uues majas tunne on. Lapsed ei osanud midagi oodata või arvata, sest nemad olid kõik alles esimest korda ERMi kunstisündmusest osa võtmas.
Vanal ERMi majal oli oma armas-hubane fluidum. Pisike küll, kuid kodune. Kõik toimetasid külg külje kõrval nagu mesilased tarus, väike puhvet ja toredad muuseumitöötajad kui peo peal kõigile näha ja vaadata, ning esemete väljapanekuruum oli kui üks suur talutuba koos kõige eluks vajalikuga.
Äkki hakkan seda vana maja tunnet taga igatsema, käis mul bussis teel Tallinnast Tartusse õige mitu korda peast läbi.

Jõudsimegi õnnelikult Raadile!
Bussijuht oli lahke mees ja peatas bussi mõnikümmend meetrit enne päris peatust, et saaksime otse muuseumi viivale kõnniteele astuda. Lahked inimesed need tartlased.

bv0087_1 bv0131_1 bv0146_1

Oooo, maja nagu … galaktikatevaheline kosmosereiside jaam. Ma ei oleks imestanud, kui kusagilt oleks välguna avarusse kadunud mõni süstik. Hoone sisemus vastas harmooniliselt maja välisele poolele – kogu ekspositsiooni jaoks olid loodud suurejoonelised askeetlikud raamid.

Meid majas juhatavad ja vastuvõtvad inimesed olid ikka sama soojad, sõbralikud ja hoolivad kui vanas ERMi majas. Säravate silmade ja tohutu energiaga tegutsedes andsid nad kindlalt kõigile teada, et nemad naudivad oma uut kodu, kõiki katsumusi, suurt hulka külastajaid ja neid lõputult toredaid üritusi, mida uues majas korraldada annab.

Lapsed kohanesid kiiresti. Jutud räägitud ja paberid ja pliiatsid kaenlas, pudenesid nad muuseumi peale laiali. Kui nad suure vaevaga üles leidsin, olid nad sukeldunud täiesti oma tegevusse – joonistamisse. Kõhuli maas, sõrmed mustad, võib-olla olid osal isegi keeled suust väljas.

bv0332_1 bv0343_1_b aa0111_b ak0136 aa0015_b

Neil oli tore! Ma arvan, et kõigil kunsti ja joonistamist armastavatel lastel oli sel päeval ERMis tore.

Samal ajal kui kõik joonistada kribasid, vaatasin mina võlutult ajas tagasi – kujutlesin pahklikke käsi vestmas ja voolimas, napi põhjamaise valguse kiuste imelisi kindaid kirjamas ja saanitekke tikkimas. Imetlesin meie rahva hämmastavat tarkust saavutada endale vabadus laulu ja Balti ketis ühtehoidmise kaudu. Meie ühist ajalugu lugedes tekkis minus suur tänutunne inimeste vastu, kelle oskuse ja teadmiste abil oleme saanud niivõrd väärtusliku kaasaegse 21.sajandi muuseumi.

Aitäh teile kõigile!

ak0093_b

Kuidas saarlased ERMi koolidevahelisel joonistusvõistlusel käisid

Pille Jõgi, õpetaja

Reedel, 2. detsembril tuli kolmel Eesti läänepoolseima Lümanda kooli õpilasel ärgata juba öösel kolme paiku, sest 4.30 alustati sõitu Tartusse. Üle-eestilisest koolidevahelisest joonistusvõistlusest võttis Lümanda kooli esindus osa kolmandat korda. Kuna eelmiste võistluste korraldus on olnud igati meeldiv ja tulemused head, otsustati sõit ette võtta seegi kord, seda enam, et üritus toimus vastavatud Eesti Rahva Muuseumis ja oli juba 20. omataoline. Kui üle riigi osales 33 kooli ja 149 last, siis Saaremaalt osalesid Lümanda põhikooli 6. klassis õppivad kaksikvennad Mark ja Gert Lonks ning 9. klassi õpilane Diane Lüüding. Tore oli see, et õpilastele korraldati eelnevalt giidiga ekskursioon, kus tutvuti väljapanekuga ning valiti joonistamiseks enim huvi pakkunud eksponaat. Kunstitööks oli aega 2,5 tundi, mille käigus valmis A3-formaadis töö. Meie õpilased eelistasid hariliku pliiatsi joonistust. Kuigi päev oli pikk ning väsitav, meeldis see õpilastele väga ja üheskoos otsustati, et kogu ettevõtmine oli vaeva väärt.

ak0208 aa0172 bv0202_1 bv0159_1_b ak0317_b

Auhinnatud joonistusi näeb muuseumi Facebooki lehel

Lisa kommentaar