Konservaatori tööpäev ehk mitutuhat museaali ja loetud päevad

Tekst: Mariliis Vaks, konservaator
Foto: Janika Turu, konservaator

ERMi uus hoone avatakse külastajatele 1. oktoobril, mistõttu käib praegu kibe töö uue püsinäituse ettevalmistamise nimel. Kuna näitusesaalis eksponeeritakse originaalesemeid, tuleb esmalt veenduda nende stabiilses seisundis. Järgnev postitus põikab konservaatorite tegemistesse, kel on lõpule jõudmas SUPNi ehk soome-ugri püsinäituse „Uurali kaja“ esemete läbivaatus. Soome-ugri püsinäitusest on varem kirjutanud prof Art Leete https://blog.erm.ee/?p=686.

IMG_0068Konservaator Triinu Siilbek on hoidlariiulite vahel töövalmis.

Möödunud sügisel ilmusid lõplikud esemete nimekirjad, kus on uuele näitusele kavandatud teemade kaupa hunnik esemeid, mis vajavad ülevaatamist: vajadusel puhastamist-kinnitamist ning vahel isegi pikemat konserveerimistööd.
Alustuseks tuleb aga esemed nimekirjade alusel ükshaaval välja otsida. Soome-ugri esemed koonduvad Raadi hoidlakompleksis ühte hoidlasse, mis teeb nende leidmise oluliselt lihtsamaks.

IMG_0097

IMG_0087Hea füüsiline vorm on muuseumitööl kindlasti plussiks: esemeid tuleb otsida nii kõrgustes turnides kui maas roomates.

IMG_0072

IMG_0106Konserveerimisteaduse märksõnadeks on kindlasti koostöö ja kogemuste vahetamine.

Konservaatorid on tavaliselt spetsialiseerunud ühele materjalile, olgu selleks siis puit, metall, nahk, tekstiil või plastik. Etnograafilised esemed koosnevad tavaliselt aga mitmest materjalist, seetõttu tuleb kahjustuste täpseks hindamiseks teha omavahel koostööd.

IMG_0121

IMG_0117
Mõnikord tuleb nentida, et objektidega toimunud muutused on osa nende ajaloost ja parandused pole vajalikud, kuna hävitaksid olulise info.

IMG_0115Teinekord ootab aga ees pikem konserveerimistöö, et peatada objekti lagunemine.

IMG_0128Menetlemist vajavad esemed toome hoidlast alla tööruumi.

IMG_0125Seejärel algab kahjustuste hindamine ja parandamine.

IMG_0138Päeva lõpuks hakkavad nimekirjad ilmet võtma – esemed on üle vaadatud ja tööülesanded jagatud.

Lisa kommentaar