Kahekuu video nr 4. Kõige tähtsam on ehitada paat

Gerd Raassalu, audiovisuaalse kogu arhivaar

Paate, paadiehitajaid ja vanu traditsioone on Eestis alati au sees peetud. Puust paatide ja laevade ehitamisoskuse säilitamise peamine eestvedaja on Emajõe Lodjaselts. 2006. aastal lasti Tartus pidulikult vette lodi Jõmmu. Lodja lugu sai alguse aga juba kaks aastat varem, kui 2004. aasta suvel kogunes Ida-Virumaal Lohusuus kuus meest. Priit Jagomägi, Andres Uus, Kalle Toobal, samuti Jaan Keerdo ja Indrek Tirrul Eesti Rahva Muuseumist asusid meister Herman Mölderi käe all valmistama Peipsi kalurilootsikut. Lohusuu ja lootsiku tähtsust tunnustab ka lodjaseltsi juht Priit Jagomägi: „Peame esimesena valminud Peipsi lootsikut Jõmmu emaks, nii et Lohusuu on Jõmmu emakodu[1].”

Seitsmenda mehena võttis protsessist osa ja talletas sündmuse filmilindile ERMi operaator Maido Selgmäe. 16 päeva töö tulemus oli kuue meetri pikkune kaluripaat Hermiine Rääbis, mida praegu kasutatakse Jõmmu pärapaadina. Tuntust kogus lootsik ka eelmise aasta laulupeo tule teekonnal osaledes. ERMi arhiiv täienes ligi viie tunni filmimaterjaliga vanadest töövõtetest – näiteks naelu Peipsi lootsiku ehitamisel ei kasutatud.

ERM V 375

[1] Kriis, Külli 2012. Hansalodjal meenutati endisi aegu. – Põhjarannik, 10. september

Lisa kommentaar