Talgutöö konti ei murra

Maris Jaagosild, raamatukogu juhataja

Selleaastane suur „Teeme ära!“ talgupäev on juba seljataha jäänud, aga digitalgud jätkavad kuni 11. maini. Arhiivid, muuseumid ja raamatukogud on valiku oma põnevaid, kuid rohkem või vähem puudulike andmetega fotosid üles pannud digitalgute lehele Facebookis, kus kõik on oodatud oma teadmisi, aga ka oletusi või lihtsalt vahvaid tähelepanekuid jagama.

Selleaastaste digitalgute üldteema on sündmused, varem on keskendutud kohtadele ja inimestele.  Digitalgud toovad arhivaarile palju rõõmu, kui õnnestub saada uusi andmeid, aga ka üksjagu lisatööd. On ju fotosid, mille andmed vajaksid täpsustamist mitte kümneid, vaid sadu ja nende hulgast 8-10 välja valida on paras pähkel. Fotoarhivaarile satub pea iga päev ette uusi põnevaid leide, mida tahaks väga teistega jagada, aga mis otseselt talguteemaga kokku ei lähe. Seetõttu on vabateema lisaks talgute põhiteemale ülimalt teretulnud.

Alati ei olegi oluline, kas pildid saavad talguliste abiga täielikud legendid või mitte. Ka ainult oletused aitavad uurimistöös edasi ja ärgitavad muuseumitöötajaid uutele otsingutele. Seepärast oleme tänulikud iga pakkumise eest, olgu see siis täistabamus või kaugem lask!

Mõned näited meie eelmiste ja käimasolevate talgute fotodest.

Untitled-1 copy
See foto küllaltki erandlikult ei ole digitalgulistelt suuremat tagasisidet saanud.
Tõenäoliselt on pilt tehtud Tallinna Tütarlaste Kommertsgümnaasiumis. Aga: kes on pildil,  mis üritusega on tegemist, kelle portree on esiplaanil, mis aastal pilt on tehtud, mis lipud on pildil? Kas tegemist võib olla jõuluajaga (vt tagaplaanil olevaid kuuski), jne.

327218_ERM_Fk_2959_128ERM Fk 2959:128 Fotol on Paul Tamm (vasakul), Kaarel Tamm (paremal) ja tundmatu mees Mikuri talu õuel nõu pidamas. Kuigi talgulised ei tuvastanud tundmatut isikut fotol, laekus hulk vahvaid tähelepanekuid nagu: „kanged mehed paksult riides aga palja jalu…“ või „Jäh, tõid maamõõtja-ärrale maasikadki lauale, aga Tamme Paul, kurivaim, pani ise kõik nahka!“ või „NB jalatsite kontrasti kohalike ja “linnameeste” vahel…“

 339868_ERM_Fk_2966_628ERM Fk 2966:628 See foto läks digitalgutele nagu valge leht, ei olnud kindlaid andmeid, millest kinni võtta. Vihjeks siiski foto tagaküljel olev kiri, mis adresseeritud Tapalt Tallinnasse. Tänu digitalgutele teame nüüd, et tegemist on soomusrong nr. 3 kasarmuga Tapal.

 339514_ERM_Fk_2966_406ERM Fk 2966:406 Tegemist taas intrigeeriva fotoga, mis mõjub lausa ebamaiselt. Esiplaanil valges rõivas inimesed ja hobused, nendele järgneb musta riietatud rongkäik. Foto on suure tõenäosusega tehtud Tallinnas ja tegemist mingisuguse matuserongkäiguga. Aga täpsem sündmus on esialgu saladuslooriga kaetud.

Lisa kommentaar