Kui tarbeesemest saab museaal

Eve Kasearu,
kogude hooldustalituse juhataja

23. jaanuaril 1998 sai tollane ERMi direktor Jaanus Plaat kirja Ernst Jaaksonilt, kes pakkus muuseumile võimalust talletada „…midagi Peakonsulaadi aegade jooksul kogunenud esemetest /—/ kuna lähemal ajal kolib Peakonsulaat koos meie ÜRO alalise esindusega Rockefeller Center`st uutesse moodsatesse ruumidesse Kolmandal avenüül, millega lakkab siinne kuuekümneaastane ruumiline ja esemeline kooslus olemast“.

Jaanus Plaat sõitiski ÜRO Eesti suursaadiku Trivimi Velliste kutsel New Yorki, et tuua mõned Eesti Vabariigi New Yorgi peakonsulaadi ja Ernst Jaaksoni esemed Eesti Rahva Muuseumi.

Kogus A895 on peakonsulaadi esemed, kogus A912 on Ernst Jaaksonile (1905–1998) kuulunud isiklikud esemed. Nende hulgas on ka tema aadressraamat (A912:93), mis oli halvas seisus: kaaneselg oli katki ja seda oli parandatud kileteibiga, mis oli osaliselt lahti tulnud.

E. Jaaksoni aadressraamat algsel kujul. MuIS A 912:93

E. Jaaksoni aadressraamat algsel kujul. MuIS A 912:93

Selleks et liim ei kahjustaks kaanekattematerjali ja ei kleebiks teisi materjale kokku, otsustasime kileteibid eemaldada ja teha uue nahast selja. Kileteip tuli suhteliselt lihtsalt ära, kuid liimijäljed jäid. Eemaldasime need vatitikkudega, kasutades eukalüptiõli. See on looduslik õli, mis lahustab rasvast ja vaigulist mustust ja liimijääke ning samas aurustub toatemperatuuril jälgi jätmata. Samuti on sellel bakteritsiidne ja antiseptiline toime.

Liimijäljed tulid eukalüptiõliga ära. Foto: Eve Kasearu

Kaanelt eemaldati mustus samuti vatitikkudega, mis olid niiisutatud deioniseeritud veega.

Esikaas on pooleldi puhastatud. Foto: Eve Kasearu

Kaanevaltside rebendid toestasime seestpoolt kalingurist ribadega. Rebenditele 4. ja 5. leheküljel panime paranduspaberi, paberikaod kaane ülaservas taastasime samuti paranduspaberiga, mis oli toonitud vesivärvidega. Pärast konserveerimist pakendasime aadressraamatu happevabasse mappi.

Aadressraamat pärast konserveerimist. Foto: Anu Ansu

Aadressraamat pärast konserveerimist. Foto: Anu Ansu

Lisa kommentaar