Videoblogi: riideproovide pakendamine vaakumkottidesse

Kogude osakonna videoblogi.

Eesti Rahva Muuseumi kogud on väga suured ja mõnest esemeliigist on lausa tuhandeid eksemplare. Näiteks riideproove on muuseumis 2370, igaüks ise suuruse ja kujuga alates 2 x 2 cm tükikestest kuni 70 x 150 cm suuruste kangaproovideni. Kuna enamik neist on siiski väiksed, laiusega kuni 30 cm, tekkis meil mõte panna riideproovid vaakumkottidesse.

Muuseumi kontekstis võib esemete säilitamine plastikkottides esimese hooga võõras tunduda. Aga erinevalt levinud arvamusest ei ole plast alati kahjulik või kahjustav materjal. Polüetüleen on inertne ja odav ning sobib praeguste teadmiste kohaselt säilitatavate esemete ümbriseks.

Suurem osa riideproovidest on villasest materjalist, nii et need tuleb kord aastas üle vaadata riidekoi kahjustuste ennetamiseks või avastamiseks. Vaakumkotid aitavad hoida putukad ja tolmu esemetest eemal ning samas säilib nii ühtlane niiskustase.

Vaakumpakendamiseks kulus kokku 102 meetrit 30 cm laiust kilesukka, 246 meetrit 20 cm laiust kilesukka ja 700 kotti mõõtudega 25 x 35 cm.

Tekst: kogude hooldustalituse juhataja Eve Kasearu
Kaamera: fotograaf Arp Karm ja infosüsteemide haldur Ange Nimeta
Montaaž: Ange Nimeta

Lisa kommentaar