Salakamber: väärismetallikogu

Kogude osakonna videoblogi
Kaamera ja montaaž: Ange Nimeta
Tekst: Riina Reinvelt

Hõbe tundub eestlastele meeldivat palju enam kui kuld. Küllap on esimene alati olnud taskukohasem ja kättesaadavam. Nii on ERMi väärismetallikogus üle 4000 hõbeeseme ja kõigest mõnikümmend kuldsest metallist asja.

Vitsaga ja kuhikud sõled, silmadega ja silmadeta preesid, kannaga ja kodaratega rahad, rahadega ja rahadeta keed, pööratud ja nöpsidega keed – kõik on valmistatud hõbedast. Pidulikud, tavalisel argipäeval neid ei kantud.

Karikad ja kannud, karbid ja vaagnad, teelusikad ja supilusikad, kahvlid ja noad, uurid ja medalid – auhinnad, annid ristseteks, kingid pulmadeks. Meenutamas pidulikku hetke või tähistamaks võidurõõmu.

Hõbedakamber on võrreldes muude hoidlatega pisike – sinna lisandub harva midagi. Harva, aga see-eest väga toredat. Ja pidulikku! Hiljuti andis Eesti Vabariigi Presidendi Kantselei koos rõivastusega üle ehtekomplektid, mida president Toomas Hendrik Ilvese abikaasa Evelin Ilves kandis pidude kroonijuveelil – Eesti Vabariigi aastapäeva vastuvõttudel. Väga šikk ja modern, väga eestilik – hõbedane!

Lisa kommentaar