Retk läbi aja ja ruumi

Tekst ja fotod: Maarja Vaikmaa, sisuturunduse spetsialist

Eesti Rahva Muuseum korraldab uues majas juba mitmendat aastat koolivaheaja lastelaagreid. Sel suvel said lapsed valida kahe seiklusrikka laagriprogrammi vahel: “Retk läbi aja ja ruumi” ning “Kodud ja kombed”.

Võtsin kätte kaamera ning veetsin lastega koos kolm toredat laagripäeva. Muuseas, viimasesse, suvelõpu laagrisse “Kodud ja kombed” (8-12-aastastele lastele) kestab registreerumine homseni, 17. augustini. Uuri lisa siit.

Esimene laagripäev keskendus arheoloogiale. Muuseumiõpetaja Anti tutvustas laagrilistele, mida arheoloog teeb ning milliseid põnevaid leide on maapõu peitnud. Uudistati potikilde, aastasadu vana jäätmekasti ja skeletti. Juhtus sedagi, et arheoloog leidis tegelussaali kapist hoopistükkis mõne väikse muuseumisõbra.

ERMi hoidlates Raadi mõisa alal hoiustab oma arheoloogiakogu ka Tartu linnamuuseum. Koguhoidja Elise juhatusel tegid laagrilised tutvust Tartu muinaslinnuse ja -asula alade leidudega ning keskaegse linnaeluga. Nii mõnigi väike muuseumisõber proovis järele museaali elu hoidlariiulil. Täitsa lõbus ju!

Päeva lõpetas maastikumäng “Tarbatu on hädaohus!”, mis lapsed muuseumi välialalt otse keskaega kihutas.

Teisel päeval käisid laagrilised soome-ugri emanda ja isanda laulude ning lugude saatel külas meie keelesugulastel. Üheskoos tutvuti nende elu-oluga ning mängiti mänge, julgemad neiud said selga sai proovida soome-ugri emanda ehteid ja põlle.

Päeva teises pooles küpsetati muuseumiõpetajate Diana ja Natalia juhendamisel maitsvaid komi pirukaid ning pärast sõnaseletusmänge pisteti need ka pinstlisse.

   

Kolmandal laagipäeval juhatas muuseumiõpetaja Virve meie väiksed muuseumisõbrad lindude ja loomade maailma ning üheskoos otsiti neid ka tekstiilikunstnik Anu Raua vaipadelt.

Kolm laagripäeva lendasid kui linnutiivul. Mis aga kõige toredam – lisaks nii seiklustele ajas ja ruumis kui ka uutele teadmistele leidsid meie väiksed muuseumisõbrad uusi sõpru. Loodame neid varsti jälle ERMis kohata!

Suur tänu kõikidele lastevanematele!

Lisa kommentaar