Eesti Rahva Muuseumi ehtekogu sai lisa

Tekst: Riina Reinvelt, peavarahoidja
Kaamera: Harry V. Peterson, Ange Vosman
Montaaž: Ange Vosman, vanemkoguhoidja

Muuseumikogud täienevad enamasti tänu sellele, et nii eraisikud kui ka organisatsioonid peavad vajalikuks midagi tulevastele põlvedele edasi anda. Kui kodus ei saa või ei taha hoida, pakutakse asju muuseumile. Mõnikord on need üsna argised ja suure rahalise väärtuseta asjad, mis muuseumis muutuvad ikkagi väärtuslikuks kultuuripärandiks. Teinekord jõuab muuseumisse ka asju, mille võiks omanik soovi korral ka raha eest maha müüa. Siis peetakse hetkelisest majanduslikust kasust olulisemaks kindlustunnet, et väärtuslik pärand hoitakse muuseumis alal ka 100 ja 200 aasta pärast.

Hiljuti saatis USAs New Jersey osariigis Brick`i linna hooldekodus elav 105-aastane Illa Toompuu (s 25.10.1912 Narvas) ERMi oma Setu rahvariiete juurde kuulunud ehted: kuhiksõle ja kaelakee. Kaelaehte ostis ta 1940. aastal Tallinna vanakraamiturult, sõle valmistas Saksamaal põgenikelaagris Eesti päritolu kullassepp Illa poolt 1944. aasta põgenemisel kaasa haaratud hõbelusikatest. Illa on neid ehteid kandnud koos Setu riietega kõigil tähtsamatel eestlaste üritustel nii Saksamaal kui Ameerika Ühendriikides. Ehted tõi muuseumisse kohale Viiu Vanderer.

Aitäh Illale annetuse ja Viiule kingituse kohaletoomise eest!

Lisa kommentaar