Kurisoo mõisa käsitöölaua konserveerimine

Tekst: Indrek Tirrul, puidukonservaator

Foto: Anu Ansu, fotograaf

A 718:26

See oli umbes aasta tagasi, kui sai mööblihoidlas jalutatud, eesmärgiks valida järgmise aasta tööks midagi huvitavat. Umbes nii, nagu vaadata koogiletti ja osta midagi, mille järgi isutab. Asi on selles, et praegune konserveerimine on kolimas näidikute, tabelite ja arvutite maailma. Seda nimetatakse ennetavaks konserveerimiseks, kus luuakse võimalikult priimad tingimused esemetele, mida peetakse väärilisteks, et tulevastele põlvedele säilitada. Et mitte mattuda tabelitesse ja virtuaalmaailma, saigi valitud töö, mis annaks mõnusa tunde nagu hää pala söömine. Pealegi laud on väga väsinud ja puhtalt vaimujõu ja ideaalsete tingimustega seda enam ei päästa. Aga tulevastele põlvedele on ju vaja näidata eseme kunagist ilu ja väärikust!

Ei hakka kirjeldama, mis kõik sellel omapärasel käsitöölaual viga on, seda näeb piltidelt paremini. Taustast teame vaid seda, et laud on kunagi 1920-ndatel ostetud Kurisoo mõisa mööblioksjonilt ja 1985. aastal Eesti Rahva Muuseumile kingitud.

Enne kui tööd alustada sai, pidi omakesis korraldama väikese ajurünnaku, mida üldse ette võtta? Ühest küljest oli ese üsna halvas seisukorras, eriti lauaplaat ja üks sahtel, samuti pole laua ajaloost ju suurt midagi teada. Teisest küljest aga on tegu omas ajas ja ruumis väga iseloomuliku esemega – taolised käsitöölauad olid 19. sajandi lõpu mõisainterjöörides levinud ja neid leidus paljudes mõisades üle Eesti, säilinud on neid aga suhteliselt vähe.

Loen oma restaureerimisprotokollist: „Kui palju võiks sekkuda algupärasesse materjali, olles eetiline ja saavutamaks esteetilise tulemuse?“ Selline omapärane ajurünnak oli väga tervendav ja tulemusterohke. Peamiselt toetati otsust  laud restaureerida, konserveerides võimalikult palju olemasolevat.

Mind huvitas väga restaureerimise pool, ma mõtlen olukorda, kus museoloogias on kindel suund, mis mõjutab konserveerimisotsuseid. Mida arvab laiem publik ja eriti muuseumitega seotud inimesed? Esitasime selle küsimuse ka konverentsil MusKul{A}tuur: Asjade elu: http://www.erm.ee/et/Teadus-ja-kogud/Uurimisteemad/Konverentsid/muskulatuur/asjade-elu/kysitluse-tulemused/ osavõtjatele, keda oli nii meie muuseumist kui väljastpoolt. Siin tänud ürituse läbiviijatele, kes aitasid koostada küsimustiku ning vastused kokku lüüa. Tulemused panid mind natuke imestama, aga sellest juba hiljem, järgmisel aastal, kui saate lugeda, mida ma lauaga siis peale hakkasin.

—–

Loo järg.

One thought on “Kurisoo mõisa käsitöölaua konserveerimine

  1. Viide: Kurisoo mõisa käsitöölaua konserveerimine, vol. 2 | Eesti Rahva Muuseumi ajaveeb

Lisa kommentaar