Üks päevapilt Leisist

Kristi Ütt, arhivaar

Etnoloog Gustav Ränga arhiivkogu korrastamisel tuli muu materjali vahelt välja peotäis fotosid, millel peamiselt Saaremaa mõisate vaated. Üks tore foto aga köitis eriti tähelepanu ja tekitas hulga küsimusi.

Fotol on vaade Leisi alevile Saaremaal, oletatavasti 1930. aastate lõpust. Esiplaanil all on tuntud kohaliku fotograafi Karl Grepi 1939. aastal valminud ateljee-elamu, taamal kõrgumas Püha Olga kirik, mille kõrval teel rongkäik.

Kas foto autoriks on Karl Grepp ise? Et veel vähemalt üht leitud fotot saab temaga seostada, siis võib oletada, et ka kõnealune foto on tema pildistatud. Seda enam, et Karl Grepp oli Gustav Ränga tädipoeg. Ehk pildistas ta enda aiast? Aga kuidas nii kõrgelt, kas ronis puu otsa? Või hoopis 1938. aastal valminud tuletõrjedepoo torni? Mis tähtsa rongkäiguga oli Leisis tegemist, et see fotograafi tähelepanu pälvis? Kas inimesed on kogunenud kiriku lähedale ristikäigule? Foto suurendamisel on näha ka rohkesti sinimustvalgeid lippe lehvimas.

ERM Fk 3004:14

 

One thought on “Üks päevapilt Leisist

  1. Tehtud kindlasti tuletõrje tornist. Ürituse kohta ei oska täpselt arvata, pilti suurendades ei suutnud midagi täpsemalt eristada. Olen näinud mitmeid pilte kus õpilased niimoodi ühiselt koolist kuhugi välja lähevad. ühel näiteks minnakse koos lindude pesakaste üles panema ja õpilastel on kõigil väiksed lipukesed käes. Siin pildil paistab, et rongkäigu ees on mitu suurt lippu ja keskel paistavad rahvarõivais seltskond, seega võib tegemist olla mingi laulupeoga. Ei mäleta, kas selline pilt oli ka Albert Seppeli kroonikas “Leisi III, kuni 1940.aastani”, 1966. kui kätte saan, siis vaatan.

Lisa kommentaar