Kodus peab kõik ilus olema

Siret Saar, koguhoidja

Muinasjutud hoiatavad ahnuse eest, hurjutavad leppima vähemaga ning jagama oma küllust teistega. Tänapäeval on vahel raske kõiki neid punkte täita – vaesus, kasinus ja vähenõudlikkus voorustena ei tundu. Ikka tahaks rohkem saada ja paremini ning mugavamalt elada. Kel rahalisi vahendeid napib, ostab odavamat ilu või teeb ise käepärastest vahenditest kauneid asju kodu kenastamiseks.

Naljakad kodusisustuspoed, nt Jysk, Tiger ja Koduekstra on toredad. Seal on ilmselgelt vajalikku kraami ning hunnikutes pisut küsitava vajalikkuse astmega kaupa: libisemisvastane matt, seljasügaja, dekoratiivsulg „Paabulind“, kleebitav lepatriinu, sahistaja, peamasseerija… Need oleks raudselt minu ilmasõjaaegse ja -järgse puuduse üle elanud vanaema lemmikpoed. Tema eluaja lõpus tuli maakohas elajatel läbi ajada Anttilaga. Tänu sellele olid vanaema juures jalamatt kirjaga „Hyvää joulua“, lõksud jahu- ja makaronipakkide sulgemiseks, värvi muutvad patareidega küünlad jms rõõmus kraam. Vanaemal oli raske kiusatusele vastu panna, kui postkasti tuli Anttila kataloog ja näiteks seenepildiga üksteise sisse mahtuvad kausid olid allahinnatud. Ta ilmselgelt nautis, et võib endal lõpuks ometi lubada olla ebaratsionaalne ning tunda lihtsalt rõõmu. Vahel leidsin maalt Tartusse ühikasse jõudes kotist paar nunnut asja kartulite ja moosipurkide vahelt ja nii oli Narva mnt remontimata ühikatoas seinakapiriiulis õpikute vahel kristallist tordialus, plastikust leevike ja helendav päkapikk.

Tundub, et samasugune emotsioon on olnud paljudel inimestel – ERMi kogudes leiab asju, mille vajalikkuse ja/või ilu võib küsimärgi alla seada või mis on lihtsalt ajas oma funktsiooni kaotanud.

Siin on mõned armsalt jampslikud asjad…

Ilu ja hubasuse loojad

Seinakaunistus. Valmistatud 1980. aastal Tartu Kliinilise Haigla käsitööringis. ERM A 688:22

Linik. Valmistatud 1988. aastal. „Luikede arv (8) taolistel linikutel on kindel. Eeskujuks oli teleris näidatu.“ ERM A 806:8

Kommipaberitest korv. Valmistatud 1979. aastal Hallistes. „Lapselapsed kogusid kommipaberid ja aitasid vanaema juhatuse järgi kokku voltida.“ ERM A 686:27

Esemete otstarve on vähenenud või kaduma läinud

Piimakannukate. „Kate pandi väljas süües piimakannu peale, et kärbsed ja muud putukad kannu ei lendaks.“ ERM A 957:25

Taskurätikute hoidja. ERM A 974:49

Sulepuhastaja. Leitud 1961. aastal Märjamaa khk Paeküla koolimajast. ERM A 566:62

Tualettpaberikott. Valmistatud enne Teist maailmasõda Rapla khk. ERM A 649:102

Kas neid üldse on väga vaja olnudki?

Kammitasku. Valmistatud Torma khk. ERM A 613:43

Kammitasku. Kingitud 1923. aastal 21. sünnipäevaks, Türi khk. ERM A 635:92  

Lambiklaasiotsa hoidja. Valmistatud u 1911. aastal Nissi khk. ERM A 623:236

Munasoojendaja. Valmistatud u 1923. aastal Tartus. „Söögilaual hoiti selle sees mune soojas.“ ERM A 881:78

Ajalehehoidja. Valmistatud Tartus 1939. aastal. ERM A 671:52

Ajalehehoidja. Valmistatud Tõstamaa khk u 1920. aastal. ERM A 781:117

Kinnaste hoidja. Valmistatud Emmaste khk. ERM A 595:87

Lisa kommentaar