Kaardi konserveerimine 2

Tekst: Silli Peedosk, konservaator

Veebruarikuu postituses oli juttu konserveerimislaborisse jõudnud kaardist aastast 1866, mis kinnitab Nõo kihelkonda (Niggenschen Kirchspiele) kuulunud Vastse-Nõo (Neu-Niggen) ja Meeri mõisa (Meyershof) vahelise maade ostu-müüki. Selles postituses jätkub kaardi konserveerimise lugu.

Märgtöötlus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaardi kuivpuhastuse järel jõudis järg märgtöötluseni. Juba kuivpuhastuse käigus sai selgeks, et märgtöötluse korral tuleb värvidega ettevaatlik olla. Kaardi musta raamistuse tegemiseks oli kasutatud tušši, mis kokkupuutel käte või filterpaberiga määris ning kohati  tükikestena lahti tuli.  Samuti näitas ülejäänud värvide testimine, et ka need pole täiesti veekindlad. Seepärast  kinnitati värve želatiini vesilahusega. Kuna kinnitustöö on aeganõudev protsess, mida tuleb teha korduvalt ja mis vajab katmiste vahel pikka kuivamisaega, sai kõigepealt alustatud väiksemate tükkide kinnitamise ja pesuga. Tulemused olid igati meeleolu tõstvad: nii želatiiniga kinnitatud must värv kui ka kõik ülejäänud värvid pidasid veeprotseduuridele kenasti vastu. Sellest julgust saades läksid pessu ka suuremad detailid. Kuna paberil esines palju rebendeid ja läbimurretest tekkinud õrnu kohti, kasutati suurte detailide toestamiseks vannis polüesterkanga abi.

Märgtöötluse järel paranes kaardi üldine ilme tunduvalt. Sirgunud detaile kokku pannes sai lõpuks täpsema ülevaate ka kaardi kahjustuste ja kadude tegelikust ulatusest.

Lisa kommentaar