Kahekuu video nr 3. Peetri kiriku kell

Gerd Raassalu, audiovisuaalse kogu arhivaar

Üks Tartu Peetri kiriku üle saja aasta vanustest kelladest oli mõrane juba 1944. aasta pommitamistest saati. Õiget heli kellast enam kätte ei saadud ja ka taastamine polnud võimalik. Mõtted uuest kellast hakkasid tekkima 2011. aasta sügisel koos kiriku torni remondiga, mida toetas soojaettevõtja Tiit Veeber.
Toad ei saa hakkama soojata ega kirikud kellata. 2012. aasta märtsis valmistati orelimeister Toomas Mäevälja soovitusel Saksamaal Vestfaalis Gesheri linna valukojas uus kell, mille kinkis kirikule Tiit Veeber koos oma perega.1 80 cm läbimõõduga pronksist kell kaalub ligi 290 kilo, mis on Mäevälja sõnutsi üsnagi Eesti keskmine2 .
Aprillis jõudis uus kell Tartusse. 10. mail 2012 jäädvustas Eesti Rahva Muuseumi filmimees Maido Selgmäe kiriku eeskojas oodanud kella teekonna viimase etapi – torni tõstmise. Samuti oli ERM kaameraga kohal kolmainupühal 3. juunil, kui rahvahulga ees pühitsesid uue kella peapiiskop Andres Põder, Tartu praost Joel Luhamets ja Peetri koguduse õpetaja Ants Tooming.

1 Olmaru, Jaan 2012. Tartu Peetri kirikust kõlab peagi uue kella heli. – Tartu Postimees, 19. märts
2 Hanson, Raimu 2012. Peetri kiriku tornikell laskis kuuldavale oma kõla. – Tartu Postimees, 3. aprill

 

Lisa kommentaar