Inimeste maailma võimalikkusest

Muusikaline vaatemäng «Naised valitsevad maailma» Tartus Raadi vanal lennuväljal

Tartu Uus Teater ja Eesti Rahva Muuseum

Siret Saar, koguhoidja

„Naised valitsevad maailma“ pakkus ohtralt rõõmu meeste ja naiste erinevuste (taas)avastamisest. Naiste elupaika näidatakse väljastpoolt tulevate meeste silmade läbi. Omamoodi hipilik-kärgperelik elukorraldus mõjus utoopiana –polnud armukadedust, hierarhiat, probleemidesse takerdumist, liigseid emotsioone ega võimuvõitlust. Naisi ei olnud küll kujutatud üdini loomulike päikesenaistena (eriti II vaatuses), aga siiski oli seda kõike väga raske uskuda. Nad mõjusid kui eneseabiõpiku kirjeldus – naudi hetke, tunne väikestest asjadest rõõmu, ela olevikus, parem ole kui oma. See on õige ja hea, ma ei taha üldse irooniline olla, lihtsalt mina selliseid naisi ei tunne ning tervikuna naissugu sellisena näha ei oska. Aga ideaalina on see lummav. Oled inimene, takerdumata soorollidesse ning muudad maailma sel moel paremaks.

ERM Fk 2854:71

Mulle mehed meeldivad, meeldisid ka antud etenduses oma võluvas ebatäiuslikkuses. Nad olid lapsikud, teatraalsed, naeruväärsed, targutavad. Oli väga palju äratundmisrõõmu – kõik on seletatav („See on optiline nähtus“), maailma saab allutada reeglitele, eesmärk pühitseb abinõu, maailm peab pidevalt muutuma ja „arenema“. Iga mees esindas äärmuslikul moel ühte kindlat meestele omast joont.

ERM Fk 2900:31

Au ja kiitus näitlejatele, eriti meestele, neil oli võimalik oma rollist lähtuvalt rohkem erinevaid nüansse välja tuua. Naised olid pigem kõik kokku üks tegelaskuju – suur sümboolne Naine.

„Naised valitsevad maailma“ on visuaalselt väga nauditav – suurepärane etenduspaik, nutikas kujundus ning õhtu edenedes ja hämaruse saabudes seda kõike toetav nõiduslik valgustus.

Sain südamest naerda, oli väga ilusaid momente. Pärast etendust olin oma mõtetega puntras. Jah, õues oli neetult külm, kohati ei olnud ühte näitlejannat kuulda, vahepeal tundus rütm lonkavat (see võis olla minu probleem, sest olen kärsituse kehastus). Ja ma ei armasta suveetendusi. Aga mul on väga hea meel, et selle ära nägin.

Lisa kommentaar