Oh ajad, oh piparkoogid

Reet Ruusmann, teadussekretär

Tõdemus, et piparkoogid on üks neist märksõnadest, mis kuuse ja kingituste kõrval jõuludega seostuvad, ei pretendeeri just erilisele uudisväärtusele. Alates poolest novembrist, hiljemalt esimesest advendist, on nad kõikjal. Rohkearvuliselt, tähtede ja südamete kujul, glasuuriga ja glasuurita. Ja samavõrd nagu piparkoogid suudavad luua mulje kõikjalolemisest, suudavad nad luua ka mulje, et nad on alati olemas olnud. Umbes nii nagu võib lugeda 1935. aasta „Eesti Naise“ detsembrinumbrist: On harjumuseks tarvitada pühade ajal muude maiustuste kõrval küpsiseid. Jõuluküpsistena on löönud läbi piparkoogid. Peaaegu kõigis perekondades leidub neid sel ajal. Ka vaesemgi ema püüab neid soetada pühade rõõmuks ja meeldetuletuseks, et on jõulud.

066844_ERM_Fk_2909_1336ERM Fk 2909:1336 Lapsed piparkooke tegemas, 1996. Foto: Angela Grünberg

Piparkookide „läbilöögivõimet“ ilmestab seegi, et lihtrahva toidulauale jõudsid piparkoogid Eestis alles 19. sajandi lõpul seoses nii üldise elujärje paranemise, kokaraamatute leviku kui ka odavamate koostisainete kasutuselevõtuga (nt toiduainetööstuslik suhkrusiirup mee asemel). Kui 1877. aastal Tartus ilmunud kokaraamatus „Kasulinne kögi- ja majapiddamisseramat“ algab piparkoogiretsept tüüpiliselt nii: Selle pipprakoki jurde woetaks 3 naela[1] mett, 1 nael sukkrut, 3 naela nissujahhu, ½ naela maggusad ja 2 lodi mörrudat mandlid, ½ naela zikati, ½ lodi muskatpähkelt, ½ lodi kaneli, ½ lodi kardamomi, nattuke engliswirzi, se kollane koor 1 werskest zitronist, ¼ naela pehmeks kedetud pomeranzikort ja 5 lodi pottashi, kedda 1 pealistassi piritusse sees üllesleotakse; siis 1920.–30. aastate „Taluperenaiste“ ning „Eesti Naiste“ kokandusalastel lehekülgedel leiab Praosti-piparkookide retseptidega kõrvu ka erinevates versioonides retsepte nimega Odavad piparkoogid, kus mesi on asendunud siirupiga ning vürtsidest on alles jäänud pomerantsikoor, nelk, kaneel ja kardemon. Või kui jätkata eeltsiteeritud „Eesti Naise“ piparkoogikolumniga, siis: Nii kuidas kellegi majandusline seis seda lubab, katab ta ka jõululaua, nii valib ta ka oma piparkoogid pühadeks. Piparkooke on võimalik valmistada väga odavalt, kuid neid võib teha ka väga häid ja kalleid. Ka odavad piparkoogid maitsevad hästi.

ERM A 955:18-23 Alumiiniumist piparkoogivormid, 1980ndad.

Koostisosade kõrval (potas, põdrasarvesool) on ajastuomased ka piparkookide valmistamisviisid ning seda just võrdluses kaasajaga. Tänapäevases korteris, kus toiduaineid hoitakse kilo-kahe kaupa ostetuna köögikapis (mitte 2-puudase kotiga jahedas aidas või sahvris), pole mõtet alustada retsepti soovitusega: Se jahhu peab enne prukimist söelutud ja ühte soja kohta seatud sama, et ta öige kuiwaks saab. Küpsetamistemperatuuril on konkreetne numbriline väärtus, mitte nagu gaasi- ja elektripliitide eelsel ajastul, kus küpsetamise osas tuli piirduda tunnetuslike soovitustega nagu ei prukita suurt kuma; parajas soojas ahjus või küpsetatakse pärast saia. Mööda ei saa ka minna piparkookide valmistamise ohtlikkusest – nimelt kui potast piirituse sees lahustada, siis Se peab agga tullelt kaugemal sündima, et se piritus tullest pöllema ei panta.

Igal juhul said piparkoogid küpsetatud – täiesti läbilöögivõimeliselt ning nii mõnelgi pool sellises mahus, et neist jagus poole veebruarini. Ja saavad nad küpsetatud ka nüüd. Et see paremini välja tuleks, siis piparkoogijutu lõpetuseks ka üks läbinisti ohutu ja kümneid kordi järeleproovitud piparkoogiretsept koguhoidja Kadri emalt. Head isu!

ERM A 864:374/1-7 Kahepoolsed plastmassist piparkoogivormid. Toodetud 1990. aastal ENSV KTM Tartu Plastmasstoodete Katsetehases. Komplekti hind 75 kopikat; ERM A 926:59-63 Plastmassist piparkoogivormid, 1980ndad.

KADRI EMA PIPARKOOGIRETSEPT

pruunista 0,5 l suhkrut
lisa 0,5 l kuuma vett
lisa veel 0,5 l suhkrut, sulata siirupiks
lisa enda soovi järgi 4 tl (peene jahvatusega) maitseaineid (kaneel, kardemon, nelk, apelsinikoor)
lisa 250 g sulatatud võid ja 250 g searasva
aseta mõneks ajaks jahedasse jahtuma
lisa seejärel 2 kg nisujahu
2 tl soodat
sega omavahel ja lisa 5 munakollast ja 3 sl hapukoort

saab u 4 kg tainast

Enne küpsetamist võiks lasta umbes ühe tunni jahedas olla.

048872_ERM_D_24_80

ERM D 24:80 Piparkoogivorm 19. sajandist.


[1] Eestis mindi rahvusvaheliselt tuntud meetermõõdustikule üle 01.01.1929, varasemalt kehtisid venesüsteemsed mõõdud, mille kohaselt 1 nael = 409,51 grammi; 1 lood = 12,797 grammi.

Lisa kommentaar