Värvide ooper ja detailide ballett ehk mäng ilusate asjadega

Mariliis Vaks, konservaator

Fotod: Nele Tammeaid

ERMi näitusemajas on 1. oktoobrini avatud Maarja Meeru koostatud maketi- ja kostüüminäitus “Aeg ja ruum”, mis möödunud Draama festivali programmi osana on inspireeritud ruumimaagiast. Näitus peibutab oma väikeste maailmadega, mida võibki jääda silmitsema, kuni silmad hakkavad kuulma ja kõrvad hakkavad nägema ja sõna ning visuaal ühinevad tervikuks.

nt0136

Näituse külastamine on nagu meelte mäng. Kõigepealt haarab pilk esimeses ruumis seina sisse paigutatud makettiderivi. Seejärel keskendub neist ühele, vaatleb üldplaani, uurib detaile. Jääb pidama serveeritud lauale, imetleb selle ümber sätitud toolide ehedust ning ühtäkki tabab end mõttelt: kes siin elavad? Niimoodi hakkabki mõte vaikselt mängima: küsib ja vastab, otsides tuge kunstniku poolt etteantud maailmast.

nt0126 nt0107

Mida räägivad kaks inimest laval? Kes sõidab karussellil?

nt0100 nt0099

nt0159 nt0166

Lõpuks, kui kõik detailid on silmitsetud, stseenid läbi mõeldud ja lood jutustatud, võib liikuda järgmise juurde. Maailmad, mis makettides peituvad, on nii erinevad, et mõte ei väsi igaühega neist uuesti mängimast.

nt0102 nt0119

Näituse teises osas välja pandud kostüümid peegeldavad erinevaid ajastuid, karaktereid, tegumoode ning lõikeid. Tavaliselt vaid lavalt paistev glamuur on ka lähedalt äärmiselt nauditav. Meelel on siin piisavalt ilu, mida silmitseda – ehted, kübarad, sulised maniskid, pitsid ja litrid, ordenid ja kätised. Vaikselt tekib soov midagi kodus järele teha või vitriini peegelduses kas või mõtteliselt selga proovida. See on tore mäng, mida võibki mängima jääda ja end tundideks unustada.

nt0003 nt0012 nt0016 nt0028 nt0065 nt0052nt0090

 

_______________

Näitus “Aeg ja ruum” on avatud Eesti Rahva Muuseumi näitusemajas veel kuni 1.oktoobrini 2013. Info: http://www.erm.ee/et/kylasta/Naitusemaja/Naitused/337

3 thoughts on “Värvide ooper ja detailide ballett ehk mäng ilusate asjadega

  1. Assaraks, sellist ilusat kirjutist ikka annab mäletada ERMi näitusemaja programmilisest asjast, tasus teha Draamat. Leete kirjutas omal palju Postimehes mee asjadest. New generation on ka hea. Tervitustega Vapriikkist.k

Lisa kommentaar