Adru salatiks ja kormoran vorstiks. Pärnumaa maitsed ERMis

Tekst: Anu Kannike, teadur
Fotod: Arp Karm, fotograaf

2018. aasta maikuus võttis Pärnumaa pidulikult vastu poolteise meetri pikkuse rändkahvli. Nimelt valis Maaeluministeerium mitme kandidaadi seast just selle maakonna tänavuseks Eesti toidupiirkonnaks. Pärnumaa on endale varemgi nime teinud kohalikku toitu väärtustavate sündmustega, nagu Tahkuranna kurgifestival, kalaroogadele pühendatud RäimeWest või looduslikke toidutaimi tutvustav Kihlepa võilillefestival. Juba mitmeid aastaid ühendab rannapiirkonna loodus- ja toiduturismi pakkujaid Romantilise Rannatee võrgustik.

Toidupiirkonna tiitel aitab kaasa ajaloolise ja eripärase toidukultuuri ning kohaliku toidu tootjate ja pakkujate tutvustamisele nii omadele kui ka külalistele. Kevadisel kokkusaamisel ERMis Pärnumaa toidupiirkonna projektijuhi Kadi Elmestega jõudsime arusaamisele, et muuseumi toel oleks võimalik sealset toidupärandit uuel viisil fookusesse tõsta. 18. septembril saigi teoks Pärnumaa maitsete päev, kus toidust rääkisid nii uurijad kui ka praktikud, sai kuulda põnevaid lugusid ajaloost, kuid ka kogeda eksootilisi maitseid ja omandada uusi roogade valmistamise nippe.

Pärnumaa maitsete palett on mitmekesine. Sedapuhku otsustasime keskenduda merega seotud toitudele-jookidele, mis on rannarahvale eriliselt lähedased ja ka kohalikuks kaubamärgiks kujunenud. Konverentsiosa aitasid sisustada Tallinna Ülikooli ajaloolased ja arheoloogid, kes uurivad Eesti kesk- ja varauusaja toidulauda nii muinasjäänuste kui ka arhiiviallikate valgusel. Lembi Lõugas, Martin Malve ja Inna Jürjo rääkisid sellest, kuidas siinsete elanike meretoidus põimusid võõras ja kohalik, mida kõnelevad arheoloogilised leiud ja millist rolli on mänginud läbi aegade tähtsad kalaliigid räim ja kilu. Reet Piiri tutvustas muuseumi arhiivis leiduvaid andmeid ja lugusid Pärnumaa toidust. Liivi Lahe Kalanduskogu tegevjuht Esta Tamm andis värvika ülevaate rannarahva söögi-joogitraditsioonidest ja nende elujõulisusest ka tänapäeval.

Akadeemilisele osale järgnesid töötoad, milles valmistati Pärnumaalt pärit toorainest ühtaegu traditsioonilisi ja uudseid toite ja jooke. Tippkokk Dimitri Demjanov on tuntud kui Eesti köögi eestkõneleja, kes on veendunud, et talupojatoitude tänapäevased laiendusvõimalused on piiramatud. Koos Bocuse d’Or’i võistlusel hiilanud Dmitri Rooziga näitlikustasid nad seda ideed kilujäätise suupiste õpitoas. Üllatuslikult hõrku maitseelamust pakkus Kihnu Küeki perenaine ja 2015. aasta parima kokaraamatu „Armastusega Kihnust, uut ja vana saareköögist“ autor Jana Ruubel, kelle käe all valmisid suupisted karvakala ehk hülge- ja kormoranilihast.  Esta Tamme kurgi-kala kombinatsioon ja taimetark Mercedes Merimaa juhendamisel valminud ja suurepäraselt kalakõrvaseks sobiv krõmpsjas põisadrusalat pälvisid samuti maitsjatelt tunnustussõnu. Toitude paletti täiendasid joogid: ühe vana Pärnumaa meremehe retseptiraamatu järgi kokku segatud viski, imemahe meemõdu ja eriti tervislik kalmusejook.

Töötubades toimetamine päädis ühise toitude-jookide tutvustamise ja maitsmisega. Päev lõppes samuti toidulainel – kirsiks tordil sai osalemine ERMi ja Allfilmi koostöös valminud tippkokkade tööpäeva jäädvustava filmi „Köögis“ esilinastusel.

Taimetark Mercedes Merimaa rääkis kalmusejuure tervistavatest omadustest.

Kormoraniliha serveeriti Kihnus küpsetatud leival.

Kurgi ja kala kõrvale sobis hästi vanade meremeeste viski.

Põisadrust saab head salatit.

Dmitri Rooz tutvustab kilusuupisteid.

Lisa kommentaar