Lennart Meri satelliittelefon fotolaboris

Nele Tammeaid, fotograaf

Selline kohver saabus meie fotolaborisse eelmise aasta lõpul. Kohver kaalub 38 kilo ja avatuna näeb ta välja selline. Kohvri sisuks on satelliittelefon, mis kuulus kunagi president Lennart Merile. Panime stuudios telefoni kokku, mis nõudis omajagu nuputamist ja meisterdamisoskust.

Satelliit-telefon on kuulunud alates 1993. aastast president Lennart Mere sidetehnika hulka. Aktiivselt kasutati seda 1998. aastani, kuid annetaja arvab, et see töötab veel tänapäevalgi. Oma suurusest – kaks meest pidi seda tassima, ja satelliidi töökorda seadmise aeganõudvast protseduurist tingituna ei olnud satelliittelefon igapäevane suhtlusvahend, vaid pigem tagavaraks, kui teised sidevahendid ei tööta:
„Telefon võeti kaasa president Meri tähtsamatel välislähetustel võimalikeks sidevajadusteks. Satelliittelefon on olnud kasutusel ka Riigikogu piiratud koosseisu nn välisistungitel võimaliku sidevahendina, juhuks kui nn tava- ja mobiilsidega peaks midagi juhtuma.“

Telefon ei kuulu siiski muuseumile, vaid on annetusena näitusel „Ostupalavik: tarbimiskultuur Eestis 1990.-2000. aastatel“. Seal saab seda uudistada!


Lisa kommentaar