Plastikute konserveerimise koolitus Amsterdamis – unistus, mis läks täide!

 

Tekst ja fotod: Karoliine Korol, konservaator

Septembri keskel elasin neli päeva tõelises erialalises paradiisis – mul oli võimalus osaleda Amsterdami Ülikooli korraldatud teoreetilis-praktilisel koolitusel Masterclass plastics: Identification, Degradation and Conservation of Plastics“ („Plastikute meistrikoolitus: plastikute identifitseerimine, degradatsioon ja konserveerimine“). Kursust viisid läbi plastikute konserveerimise spetsialistid Thea van Oosten (Hollandi Kultuuripärandi Instituudi konserveerimisteadlane) ja Anna Laganà (Amsterdami Ülikooli lektor, plastikute konservaator-uurija). Tegemist on plastikute konserveerimise superstaaridega, kelle raamatutest olen nii palju õppinud! Seega võib ette kujutada, kuivõrd elevil ma igal hommikul jalgrattaga mööda kihavaid Amsterdami jalgrattateid koolitusele sõites olin.

Aga nüüd kursusest pisut lähemalt. Teisipäevast reedeni õpetasid Thea ja Anna 12 kursuslasele hommikust õhtuni nii palju kui võimalik plastikute ajaloo, tootmismeetodite, vananemise, identifitseerimise ja konserveerimise kohta. Igal päeval moodustas poole õppeajast praktika. Katsetasime adhesiivide sobivust ja sobimatust plastikute liimimiseks, lahusteid, puhastus- ja konsolideerimismeetodeid, õhukindlat pakendamist ja identifitseerisime plastikuid. Kuna olin juba pea neli aastat plastikute vananemise teemat iseseisvalt uurinud, oli õpitu praktiline kasutamine professionaalide valvsa pilgu all lausa nauding!

Minu teadmised on pärast koolitust hoolikalt poleeritud ning uute oskustega rikastatud. Sina-suhtluse tasemel tutvumine Thea ja Annaga on hindamatu abivahend tulevaste plastikualaste mõistatuste ja probleemide lahendamisel. Tänu kursusele on nüüd loodud uued tutvused piiritaguste konservaatoritega näiteks Norrast, Prantsusmaalt, Itaaliast ja isegi USAst. Usun, et nii mõnegagi kohtume veel!

Minu suurimad tänud ASile DALE ja Eesti Plastikutööstuse Liidule, kes lisaks Eesti Kultuurkapitali ja ERMi toetusele minu osalemisele sellel suurepärasel kursusel õla alla panid. Aitäh teile!

SAM_3190

Foto 1. (vasakult) Thea van Oosten ja Anna Laganà

SAM_3199

Foto 2. Osa Amsterdami Ülikooli plastikunäidistest. Paljud esemed olid veel kinniste kappide taha peidetud…

SAM_3243

Foto 3. …näiteks sellistesse kappidesse

SAM_3221

Foto 4. Käib tõsine plastikute identifitseerimine

SAM_3257

Foto 5. Vahtplastide näidised

SAM_3228

Foto 6. Lahustuvustestid

SAM_3237

Foto 7. Vahendid plastikesemete jaoks sobivate puhastamismeetodite katsetamiseks

SAM_3289

Foto 8. Plastikute pakendamine hapnikuvaesesse õhukindlasse pakendisse

SAM_3251

Foto 9. Peatse kohtumiseni, Amsterdam!

 

 

 

 

 

Lisa kommentaar