Kiri Ukrainast

Liis Lainemäe, ERMi sisuturundaja.

Postimuuseum on Eesti Rahva Muuseumi tiiva all alates 2009. aastast ning pärast seda, kui ERM kolis uude majja Raadil, saab Postimuuseumi tegevust suures osas näha meie kodulehel virtuaalnäitustena. Üles on pandud näiteks Eesti mõisate auks välja antud margid, kevadpühadeks saadetud postkaardid kui PARO kaartkirjad. Näituseid saab vaadata siin: https://www.erm.ee/et/naitused/virtuaalnaitused.

2022. aasta on olnud pöörane. Ukrainas toimuv ei jäta tõenäoliselt kedagi külmaks. Sõda on samas oma jälje jätnud lisaks inimestele ka meid ümbritsevatesse esemetesse.

Peale Ussisaare lahingut kohe sõja alguses sai üle maailma kuulsaks saare viimase kaitsja sõnad, mis jõudsid nii plakatitele kui suveniiridele. Märtsis 2022 teatati, et Ukrainas antakse välja Maosaare sõdurite auks postmark, millele valiti avaliku hääletuse teel sõdur, kes seisab kaldal ja näitab mööduvale Venemaa sõjalaevale keskmist sõrme. Postmargi kujundas Lvivi disainer Borõss Hrohh (Vikipedia: https://et.wikipedia.org/wiki/Maosaare_lahing). Postmark jõudis müüki aprillis ning meedias levisid fotod Ukraina postkontoritest, kus inimesed ootasid pikkades järjekordades võimalust soetada endale mark.

ERMi produtsent Eve Aab hakkas otsima, kas keegi võiks Ukrainast saata ERMi postmarkide kogusse nimetatud margi koos postkaardiga. Oma palvega jõudis Eve turundusmeeskonna tuppa. Sisuturundaja Liisul on Ukrainas head tuttavad Nastya ja Vitalii, kes sõjaeelsel ajal tegelesid svingtantsuga ning käisid ka Tartus tantsijaid juhendamas. Elavad mõlemad küll Kiievis, kuid praegu on Nastya sõjapaos Lvivis.

Pöördumine Nastya poole suhtlusvõrgustiku Facebook kaudu sai tehtud 25. mail ja Nastya lubas lahkesti otsida, kas saab kusagilt margi osta. Ta saatis foto, kus postkontorite juures looklevad pikad järjekorrad ja kirjutas: „Meil on uskumatu ažiotaaž nende markide koha pealt:) Nagu miljonid ukrainlased oleksid filatelistideks hakanud. Kaks päeva tagasi hakati müüma markide teist seeriat ja ainult linnade peapostkontorites. Eile hakati internetis müüma ja ma arvan, et kõik on läbi müüdud. Veebi müügikeskkond on ka töötamast lakanud. See on hullumeelne!”

Järjekord markide ostmiseks Ukrainas

6. juunil tuli Nastyalt rõõmusõnum, et ta on saanud ümbriku ja temaatilise postkaardi ning paneb need tähitud kirjaga Eestisse ERMi poole teele.

Nastya kiri Eestisse

Kiri jõudis ERMi 26. juunil. Seega sõjatingimustes saabus Tartusse 20 päevaga. Ümbrik kenasti korras ja selle sees postkaart koos margi ja postitempliga.

 

Kiri Ukrainast on ERMi õnnelikult kohale jõudnud

Sel keerulisel ajal Ukrainast saabunud kiri on nüüd ERMi kogudes. Ja meie omakorda saadame Nastyale soojade tervitustega postkaardi (Eesti Post andis 24. märtsil välja Ukraina toetuseks postmargi ja postkaardi). Praegu siis Lvivi. Ja loodame, et varsti saab ta pöörduda taas koju Kiievisse. Ja et on, kuhu tagasi pöörduda.

Kiri Ukrainasse

Lisa kommentaar