Kuidas ERMis püsinäitustele giide koolitati

Kaari Siemer, hariduskeskuse juhataja

24. septembril 2015 saatis Eesti Rahva Muuseum välja pressiteate, mis algas järgnevalt:

„22. septembril 2016 avab Eesti Rahva Muuseum uue maja. Uute näituste pindala on 6500 m2, mis on kümme korda suurem kui senised näituste pinnad. Näituste tutvustamiseks ootame koostööle giide, õpetajaid, üliõpilasi ja kõiki teisi huvilisi.“

Kuigi muuseumi avamiskuupäev on nüüdseks muutunud – 1. oktoobrini on jäänud vaid mõned päevad, on ülejäänud info sama: uus maja, kümme korda suurem näitusepind kui seni ning tõenäoliselt kümneid kordi suurem publikuhuvi. Julgesime oma helgemates unistustes loota, et püsinäituste giidikooli huvilisi on umbes 75 ringis, kuid tegelikkus ületas kõik ootused. Paari nädala jooksul pani ennast kirja ligemale 150 inimest!

Muuseumi giidiks soovis saada nii mehi kui naisi (naiste osalusprotsent on palju suurem kui meeste oma), nii vanu kui noori (seenioritest gümnasistideni), nii kutselisi giide, kogenud pedagooge, üliõpilasi kui teisi häid muuseumisõpru. Kõige noorem osaleja alustas koolitust 10-päevasena ning tegi ema süles vapralt peaaegu kogu õppuse kaasa.

Märkimist väärib keelte rohkus. Praegu, koolituse lõpusirgel, võime öelda, et kaetud on suisa üksteist võõrkeelt: inglise, saksa, vene, soome, rootsi, leedu, läti, itaalia, mordva, udmurdi ja mari keeles.

giidikool1Giidide koolituse esimene päev. Foto autor Sirje Madisson

31. oktoobril 2015 alanud aastapikkuse koolituse eesmärgiks oli eelkõige välja koolitada pädevad giidid, kes tunnevad muuseumi ning näitusi, nende olemust ning inimesi, kes väljapanekuga aastaid tööd on teinud. Nii toimusid kord kuus õppepäevad, kus päeva esimesel poolel tutvustati eesti püsinäitust „Kohtumised“ ning pärastlõunal soome-ugri püsinäitust „Uurali kaja“. Õppepäevad olid pikad: alustasime kell 10 ning lõpetasime õhtul kell 17. Kõnelejateks olid kõigi näitusteosade kuraatorid (tõelised oma ala spetsilistid, nagu õhkasid mitmed osalejad koolituse tagasisides), kujundajad, tehniliste lahenduste loojad ja kutselised giidid.

Kuigi päevad olid pikad ning sisutihedad, oli koolituse meeleolu väga sõbralik ja meeldiv. Giidide sõnul inspireeris neid kõige enam esinejate professionaalsus, põhjalikkus ning pühendumus:

Koolituse juures meeldis ettekandjate erudeeritus, vaimustus ja pühendumus. See nakkas ka mind, tundsin ennast ERMi oma inimesena. Ei saa salata, et kelkisin sellega ka pisut kolleegide ees. Sain palju uut teada, samuti meelde tuletada varasemaid teadmisi, mis olid aja jooksul ähmastunud. Olin sunnitud välja tulema kujunenud mugavustsoonist. Tore oli olla sõbralikus huvitatud õhkkonnas. Kõik kokku meenutas ülikoolis käimise aegu.

Kõige meeldejäävam esineja minu jaoks oli üks kuraatoritest, kelle teksapüksid on eksponeeritud „Raudse eesriide taga“ näituseosas. Ta rääkis väga isiklikult ja emotsionaalselt sellest, kuidas ta need püksid sai ja need muuseumisse jõudsid. Oli hea näha, kui isiklik see side muuseumi ja kuraatori vahel oli.

/Kõige enam jäi meelde/ vaibanäituse kuraator. Kuigi mind isiklikult ei huvita see teema väga, paelus esineja kirglikkus ja entusiasm teema suhtes.

giidikool3Tulevased ERMi giidid tegelussaalis. Foto autor Sirje Madisson

Juuni alguses oli koolituse viimane õppepäev, mil külastasime ERMi uut maja. Kõik see, millest kuuldud, sai nüüd selgemaks ning käegakatsutavamaks:

Kõige rohkem jäi meelde ikkagi esimene külastus uude majja, sest siis sai füüsiliselt katsutavaks ja nähtavaks  kõik, millest nii kaua räägitud. Maja jättis võimsa ja suure mulje. Sai aru, kui palju tööd selle nimel on tehtud aastaid.

Sama kuu keskel toimusid kirjalikud eksamid nii eesti kui soome-ugri näituse kohta. Umbes sajaviiekümnest inimesest, kes koolitusel alustasid, jõudis eksamile sadakond. Kontrollisime tulevaste giidide teadmisi lähtuvalt näitustest: kui hästi tuntakse nende ülesehitust, kontseptsiooni ning tausta. Enamik sooritas eksami väga hästi ning oli näha, et kevadeni vastu pidanud giididel oli jätkuvalt sära silmis!

Kirjalik eksam oli suurepärane! Üheski kohas ei tekkinud küsimust, miks ma ühte või teist teadma pean. 

giidikool4Giidide “testimine” uuel püsinäitusel. Foto autor Kaari Siemer

Möödunud nädalal jõudis koolitus lõpusirgele: toimusid esimesed tulevaste giidide näidistuurid näitustel, publikuks eksamikomisjon. Pingeliste päevade lõpuks said esimesed ERMi giidid atesteeritud.

Oma tuleristsed saavad verivärsked ERMi giidid juba sel laupäeval, 1. oktoobril, mil uus maja külastajatele avatakse.

 * illustreerimiseks on kasutatud koolitusel osalenute tagasiside

 

Lisa kommentaar