Eesti naiste hunnituse saladus? Ajakiri Siluett!

Tekst: Siret Saar
Fototööd: Berta Vosman

Siluett oli Eesti moeajakiri, mis ilmus 1958–1992. Väljaandja oli Tallinna Moemaja ning see ilmus 4 korda aastas (suvi, sügis, talv, kevad).
Siluett oli Eesti moekunsti järjepidevuse kandja. Lisaks moele ning puhtale ilule (vapustavad moejoonistused) pakkus Siluett palju harivat: moeajalugu, rahvusliku tekstiilipärandi tutvustamist jm.

blogi001
Siluett 1976 kevad

Eriti hinnatud oli nõuanderubriik Kirjakast, mis aitas naiseks olemisele kaasa, tehes seda lohutava ja sõbraliku tooniga.
Siluetid on olemas ka ERMi raamatukogus, lugesin 1970ndatel ilmunud läbi ning jagan mõningaid ajatuid tarkusi ka teiega.

blogi005
Siluett 1971 talv lk 20–21

Te näitate oma ajakirjas pikemaid mantleid ja kleite ning kiidate neid ilusateks. Aga need pole ju ilusad. Meie arvates kõlbaksid nad vaid hernehirmutisele selga. Kas te tõesti midagi elegantsemat ei suuda välja mõelda? Nad pole ka praktilised – isegi põllule või farmi nad ei sobi. Milline nali, kui lüpsja nii lauta läheks!
Tütarlapsed Altai krai Novo-Tõrõškino külast

Kui teile pikemad rõivad ei meeldi, siis on see teie isiklik asi. Keegi ei sunni teid moega sammu pidama. /—/ Töörõivaks oleme soovitanud mugavaid ja praktilisi mitmeosalisi komplekte joppidest, jakkidest, vestidest, pikkadest pükstest jne.
(Siluett 1971 talv lk 16)

/—/ Siinjuures tahaksime lugejale tutvustada ühe tütarlapse kirja, õigemini kirju, kuigi lootsime saada vastuse tema vanematelt, kelle nimele me kirjutasime. Niina esimene kiri hämmastas meid oma familiaarsuse, lohaka välimuse (koolivihikust väljarebitud leheke) ja kategoorilise tooniga. Teine kinnitas, et tütarlapse hoiak pole mitte murdeealise juhuslik tuju, vaid peegeldab kogu perekonnas valitsevat meeleolu.

Tere, austatud seltsimees.
Nägin ajakirjas teie aadressi ja otsustasin Teile kirjutada. Mu nimi on Niina, õpin 7. klassis. Mu ema on kooli direktor. Isa on ka direktor, ainult et vabrikus. Meil on auto „Moskvitš“-412. Me elame hästi. Sellepärast kirjutangi Teile. Palun saata mulle pikad värvilised kummisäärikud nr 35–36 ja jämedakoeline kootud kampsun suurusele 44, värv pole tähtis. Kirjutage, kuidas on Teie nimi ja kes Te olete? Kui on, siis saatke oma foto. Saatke kõik hästi ruttu.
Niina V.

Lugupeetud sm Vorobjov!
Ajakirja „Siluett“ toimetus sai Teie tütrelt kirja, mille saadame teile edasi. Arvame, et 13–14-aastaselt peaks laps olema riietuse suhtes pisut tagasihoidlikum ning võõraste täiskasvanute suhtes aupaklikum. Oleme veendunud, et isegi kahe direktori ja „Moskvitš“-412 omanike tütar – see just annabki Niina silmis talle erilise väärtuse – peaks lahendama oma garderoobi küsimused vanemate nõusolekul. Niina kiri on ere näide selle kohta, kuidas kahel tööst hõivatud ja arvatavasti intelligentsel inimesel kasvab perekonnas laps – väikekodanlase musternäide.

Tere, austatud seltsimees.
Sain Teie kirja ja näitasin seda papale ja mammale. Na lugesid selle tähelepanelikult läbi ja ütlesid, et nende tütart ei tohi solvata. Ja mina pole enam 13 ega 14 aastat vana, vaid sain 2. aprillil 15. Kui ma teile juba kirjutasin, siis tähendab see seda, et mul lubati need asjad muretseda. Mis puutub väikekodanlasse, siis siin teete halvasti. Oma vanemate ainuke tütar ei tohi olla teistest halvem. Nii et ma palun saata mulle värvilise kummisaapad, valge villane või nailonkampsun ja moodsad kingad. Ma pole Teie peale vihane, see pole mul kombeks.
(Siluett 1972 talv lk 50)

Olen mures oma lameda rinna pärast. Aastaid on mul tublisti – juba 23 –, kuid olen kõhn nagu koolitüdruk. Kord muuseumis taheti mulle kassast koguni lapsepiletiti müüa. Sõbrannad naersid, mina aga solvusin. Kas võiksite nõu anda, kuidas saaksin rinda pisut kõrgemana näidata ning milliseid riideid peaksin vältima.
Nadežda P. Samarkandist

Väiksele rinnale sobib praeguses moes populaarne kroogitud rinnapartii. /—/ Igal juhul ei tohiks rinnapartii jääda lagedaks, pilguga mõõdetavaks. Vältige liibuvaid džempreid ja veste, samuti kitsaid trikotaažesemeid, mis figuuri reljeefselt välja joonistavad.
(Siluett 1973 talv lk 61)

Olen 16-aastane ning tahan kaasaegselt riietuda. Mulle meeldivad miniseelikud ja pikad püksid, kuid kahjuks ei saa ma neid kanda, sest mu jalad, eriti ülalt, on väga paksud. Kas on võimlemisharjutusi, mis jalgu peenemaks teeksid?
Jelena A. Bakuust

Võib-olla ei sobi miniseelik teile tõepoolest, – ei oska öelda, sest pole teie jalgu näinud. Mõnikord kipuvad ju teieealised tütarlapsed oma vigu liialdama ning teevad kärbsest elevandi. /—/ Aga võib-olla olete üldse täidlane? Sellisel juhul aitab dieet.
(Siluett 1974 sügis lk 78)

Mu sääred on väga peened. Tahaksin neid pisutki jämedamaks saada. Millise spordialaga peaksin tegelema?
Nataša S. Mogiljovist

Jalalihaseid arendavad jalgrattasõit, uisutamine, suusatamine, iluvõimlemine, tennis jms.
(Siluett 1974 sügis lk 78)

blogi002
Siluett 1976 kevad lk 46–47

Viimasel ajal näeb moežurnaalides aina kõhnu ja lamedaid figuure. Kas nii on moes? Kui jah, siis mind kui meesterahvast see ei rahulda. Niigi on kadunud igasugune vahe naise ja mehe vahel: naine kannab pikki pükse ning muidki meeste asju. Kuidas sellest aru saada?
Stansilav M. Leningradist

/—/ Meie aja naisel ei ole aega rasva minna. Ta töötab mehega võrdselt kõigil elualadel, peale selle on tema õlul perekond, kodu, lapsed. /—/ Tüsedust aga võib tänapäeval pidada kas haiguse, liigsöömise või laisa elu väliseks näitajaks.
(Siluett 1974 talv lk 68)

Mida teha suplusmärgade juustega? Ujumismüts mulle ei meeldi. Kas võite soovitada mõnda „märjajuuksesoengut“, mida võib kanda rannas päev läbi ning mis ei mõju sorakil ja näotuna? Mul on poolpikad juuksed, olen 18 aastat vana.
Katja S. Kiievist

blogi003
Siluett 1978 suvi lk 76

Üliõpilane Valeri K. Leningardist kirjutab, et armastab Galjat, noort kõrgharidusega neiut. Galja suitsetab väga palju, Valeri aga on mittesuitsetaja. Valeril ei ole õnnestunud Galjat veenda, et viimane suitsetamise maha jätaks. Galja arvab, et suitsetamine on moekas, sobib tema oleku ja riietusega. Valeri tahab teada, kas suitsetamine on tõesti moes ja mida arvavad suitsetamisest meie ajakirja tegijad.

/—/ Ütleme ainult seda, et pole midagi inetumat kui suitsetav naine. Noorest „moodsast“ suitsetavast neiust saab ju kunagi suitsetav pereema. Soovitame Galjal igal juhul sellest halvast harjumusest loobuda.
(Siluett 1978 suvi lk 77)

Tavaliselt kurdetakse ikka kehva juuksekasvu üle, minul aga on teine häda – liigagi hea karvakasv. Et mu ülahuulel on väikesed „vuntsikesed“, sellega ma veel lepin, sest nad pole kuigi tugevad, et mul aga ka ninast karvakesed välja ulatuvad, see on juba liig. Mida selle vastu saab teha?
Tamara N.

Ninasõõrmetest väljaulatuvaid karvu kitkuda ei tohi, tagajärjeks võivad olla rasked põletikud. Neid ei tohi ka pleegitada, sest see ärritaks limanahku. Ainuke viis neist vähemalt mõneks ajaks vabaneda on kärpimine. Seda tuleb teha tömbiotsaliste kääridega, et kogemata nina mitte vigastada.
(Siluett 1979 suvi lk 61)

blogi004
Siluett 1973 sügis lk 15

2 thoughts on “Eesti naiste hunnituse saladus? Ajakiri Siluett!

  1. Viide: Väike meenutus kuuekümnendatest – Paar postitust

Lisa kommentaar