Muuseumireisil Amsterdamis. I osa

Tekst: Jane Liiv, ERMi peakunstnik
Fotod: Jane Liiv, Merike Tamm, Sirje Madisson

Märtsikuu alguses oli mul võimalus käia koos ERMi kolleegidega Amsterdamis sealsete muuseumidega tutvumas. Külaskäik oli ütlemata huvitav ja õpetlik, kuna nägin mitmeid erinevaid kujunduslahendusi, sain häid mõtteid ja nippe muuseumide tegevuses üldisemalt.

Amsterdam on tõeline muuseumide linn, olles nii nende arvu kui ka sisu ja kujunduse osas Euroopa esirinnas. Enamik muuseume asub kesklinnas ja neid on lihtne leida. Püüdmatagi kõigest täielikku ülevaadet anda, meenutan meeldejäävamaid ideid ja detaile.

Rembrandti majamuuseum (Musem Het Rembrandthuis)

Väike, kuid külastajatest tulvil muuseum asub majas, kus aastatel 1639–1658 elas ja töötas läänemaailma ajaloo suurimaid kunstnikke Rembrandt van Rijn. Elu lõpul pankrotti läinud kunstnik müüs oma vara ja ka maja võlgade katteks maha. Nii pole hoones kuigi palju Rembrandtiga seostuvaid museaale. Peaaegu üldse pole ka Rembrandti originaalteoseid, kuid sellest hoolimata on loodud põnev ajalooline atmosfäär. Hoone on rekonstrueeritud ning sisustatud ajastukohaselt. Põhimõtteliselt on tegu 17. sajandi linnakodaniku majaga. Lisatud on moodne juurdeehitis, kus toimuvad Rembrandti kaasaegsete kunstnike või tema õpilaste tööde ajutised näitused.

01

Majamuuseumi püsiekspositsiooni muudavad elavaks igapäevaselt toimuvad graafika ja maalitehnoloogia demonstratsioonid, kus näidatakse, kuidas kunstnikud vanasti töötasid, värve segasid või lõuendit kruntisid. Muuseumi logoga põlledes töötajad näitavad graafikaruumis ja Rembrandti ateljees, kuidas värvimuldadest ja linaõlist värve segada,  trükipressiga töötada jms.

02_Merike Tamm

Eraldi ruumis on sisse seatud nn Rembrandti õpilaste stuudio, kus külastajad saavad ise kipspeade jms järgi klassikalist joonistust proovida.

03_

Juudi ajaloo muuseum (Joods Historisch Museum)

Juudi ajaloo muuseum on terve suur kompleks, mis asub Amsterdami ajaloolises juudi linnakvartalis kahe endise sünagoogi ruumides.

04_Juudi muuseum

Suures sünagoogis on püsinäitus juudi religioonist ja traditsioonidest. Endistesse kirikupinkidesse on installeeritud puute-ekraanid, millel hoone rekonstruktsioonid, dokumentaalsed filmiklipid, intervjuud. Filmiklippides näeme juudi festivale, pidustusi jm sündmusi nii enne Teist maailmasõda kui ka tänapäeval.  Sünagoogi 2. korrusel jätkub näitus ülevaatega Hollandi juutide ajaloost 1600–1900, alates juutide saabumisest Hollandisse.

05

Uue sünagoogi 2. korrusel on püsinäitus Hollandi juutide ajaloost 1900 kuni tänapäevani. Näitus jaguneb 3 perioodiks: sõjaeelne, sõjaaegne ja sõjajärgne, mida esitavad lood, objektid, ajaloolised filmikatkendid ja intervjuud.

06

Näituse kujundus on rahulik, mitte ülepakutud ega kirev, kuid äärmiselt huvitekitav. On ruumi ja õhku. Sajanditepikkune ajalugu pääseb tänu sellele mõjule. Näitusest on võimalik saada nii kiire ülevaade kui ka teemadesse süvitsi sisse minna. Multimeedia ja esemete suhe oli paigas, üks ei domineerinud teise üle. Ruumi mõju lõid lisaks võimsale kirikusaalile ka seintele näidatud hiigelsuured filmiprojektsioonid. Esemete juures silte polnud. Kogu vitriinide süsteem on multimeedias loodud puuteekraanidele. Seal saab 3D-s vitriine pöörata, suumida ning kõigi esemete kohta infot lugeda. Seega näitus polnud tekstidega ülekoormatud. Videotutvustus näitusest.

Näitusel olid nn sümbolobjektid, mille juures on istekoht ja puuteekraan. Puuteekraanil info sümboleseme kohta: foto esemest, tekst, arhiivivideo, fotod ja dokumendid. Natuke nagu ERMi uue püsinäituse Ajarajal.

07_Merike Tamm 07__

Huvitav objekt – klaasist fotostend, kus kaardus paberfotod on asetatud optiliste sfääride taha. Fotodel tänapäeva juudi inimeste eluolu, traditsioonid, popstaarid jne.

08

Juudi lastemuuseum (Jewish Historical Museum Children’s Museum

Lastemuuseum kuulub ametlikult küll Juudi muuseumi juurde, kuid oma ülesehituselt, sisult ja kujunduselt võib seda siiski pidada täiesti omaette muuseumiks.

Muuseum on üles ehitatud ühe Hollandi juudi pere koduna, jättes mulje suurema maja (Juudi muuseumi) sees asuvast teisest, väiksemast majast. Justkui kolmekorruselise maja toad on sisustatud vastavalt otstarbele ja sisaldavad endas juudi traditsioonide elemente. Värvirõõmsad ruumid mõjuvad koduselt ja hubaselt. See on olnudki muuseumi eesmärk, et igaüks tunneks end seal koduselt. Muuseumi töötajate sõnul käivad lapsed siin nii kooligruppidena kui ka lihtsalt pärast kooli „hängimas“.

10

Lastemuuseumi kodulehekülg on interaktiivne ja mänguline õpikeskkond. Muuseumi maskott konn Max de Matze tutvustab maja eri tubade kaudu juudi kultuuri – muusikat, toitu, traditsioone jms. Lapsed saavad ekraanil ise oma tuba sisustada, ülesandeid lahendada, muusikat kuulata jms.

11

Esimesel korrusel satub külastaja elutuppa, kus on perepildid, kapid-sahtlid mälestusesemetega jms. Lihtsalt ümberpaigutatavate istmetega ruumis saab vaadata filme, kuulata loenguid jms. Selles ruumis esitatakse küsimused, mis on juudi kultuur ning kes on juut ja miks?

12

Tuntud juutide nagu nt Albert Einstein, Barbra Streisand, Karl Marx, Jeesus, Marc Chagall, Abraham jpt kaudu tutvustatakse kultuuri. Konkreetsete isikute nägudest on koostatud suur „peitepilt“. Teiste hulka on lisatud ka nn muuseumis elav perekond Hollanderid.

13_Merike Tamm

Juudi keele, kultuuri, religiooni ja traditsioonide õppimise ja uurimise tuba on sisustatud elutoana. Ümmargusel laual info heebrea keele jm kohta.

15_Merike Tamm

Muuseumis on eraldi nurgake, kus saab kirja panna oma loo, kas mingi hea või ka valusa meeldejäänud kogemuse.

16_Merike Tamm

Kolmandal korrusel Unetoas on lastele suur eesriiete, patjade ja lambikestest tähistaevaga ase.

17

Muusikatoas saab tutvuda juudi muusika ja pillidega ning neid ka ise mängida.

18_

Amsterdami Muuseum (Amsterdam Museum)

Amsterdami linnamuuseum asub linna ühes vanemas hoones. Keskajal oli see klooster, 17. sajandil muudeti linna orbudekoduks. Siseõuedega kompleks võtab enda alla peaaegu terve kvartali.

Muuseumi siseõues on ajaloolistes väikestes luugitagustes akendes avatud välinäitus hoone ajaloost. Väike pind on väga nutikalt ära kasutatud. Sees esemed, fotod, ekraanid jms. Tekst on klaasil.

19_Merike Tamm

Hetkel on muuseumis avatud uus ja innovatiivne multimeediarohke näitus  „Amsterdam DNA“. Kuraatorite eesmärk oli luua näitus, mille külastaja saaks läbida 45 minutiga, saades kiire ülevaate Amsterdami linna ajaloost.  Näitus koosneb interaktiivsetest kujutistest, helidest, videotest. Esemeid on küllaltki vähe.

Kujundus on üles ehitatud ajarajale, mis on pikk punane sein multimeediaekraanide ja piktogrammidega, mis selgitavad lihtsas infograafika vormis ajaloosündmuseid.

20_Merike Tamm

Näituse treilerid: “Amsterdam DNA” ja “Amsterdam DNA: Revolt“.

Iga külastaja saab näituse algusest kaasa spetsiaalse voldiku, millel oleva ainulaadse QR-koodiga saab ta käivitada filmi ja ka näituse teised multimeedialahendused, valides selleks 10 keele vahel. Tehes näitusel valikuid, kujuneb viimaks välja külastaja „enda DNA“ ehk väärtuste-eelistus, mille peale pakub muuseum 4 erinevat jalutustuuri linnas, võimaldades alla laadida vastav äpi.

21_Merike Tamm

Linna ajalugu on jagatud 7 teemaks. Iga teema alguses on suurel läbipaistval klaasekraanil sissejuhatav film. Need paariminutilised ja kolmedimensioonilised filmid heidavad valgust olulisematele momentidele Amsterdami 1000 aasta pikkuses ajaloos, kasutades selleks maale, kaarte, esemete 3D-mudeleid, animatsioone jms.

22_Amsterdami_Muuseum

Hea mõte: Lõhnanurgakeses olid erinevad vürtsid asetatud hoone silueti eri ruumide valgustatud aknaavadesse.

23

Väärtuslikumaid esemeid eksponeeriti tagant valgustatud klaasboksides, kus hõbe ja klaas eriliselt särama lõid.

24

Siin mõned lingid, mis samuti näitust tutvustavad:
filmid teinud stuudio PlusOne kirjeldus filmide tootmisest;
filme ja animatsioone tutvustav koduleht;
videoanimatsioon Amsterdami ehitamisest puust vaiadele.

Ja lõpetuseks tõeline rahvaste Paabel! Muuseumi ühes galeriis eksponeeriti kunstnik Barbara Broekmani näitust nimega „Minu linn“, kus maas oli 40 m pikkune jalutusrada, mis tutvustab kõigi Amsterdamis elavate 179 rahvuse tekstiilide mustreid. Teiste seas oli ka Eesti muster.

25_Merike Tamm 25_Sirje Madisson

Järg lähitulevikus.

Lisa kommentaar