Raadi väljal kerkib naiste maailm

Tekst: Aivi Ross, omakultuuride osakonna arenduskoordinaator

Fotod: Külli Lupkin

Uue Teatri spetsiaalselt Raadile loodud „Opus Geographicum ehk naised valitsevad maailma“ esietendus on juba 8. augustil 

Maailma loomist on võimalik reaalajas jälgida, sest Raadi „angaaride“ katuseks on taevalaotus:

http://www.wip.ee/erm

See on väga armas vaatemäng: blond noormees, satään noormees, rastapatsidega noormees, punapäine noormees, savi sõtkuv noormees napis riietuses, intelligentse silmavaatega noormees vägesid juhatamas… Mehed tulevad ja lähevad! Nii nunnu! Naiste maailm valmib nagu nõiaväel, nii et naisi ennast pole nähagi. Siiski, luureandmed ütlevad, et kujundaja on kohal käinud. Tema on naine. Kunstnik. Või elukunstnik?

Kas tõesti ongi nii, et mehed ehitavad naistele maailma ja siis naised valitsevad seal, muuhulgas ka mehi? On see Peetri ja Katariina lugu? Või eestlase ja venelase stoori? Või, hoidku taevas, Othello ja Desdemona kirglik kurbmäng?

Üks eluase näikse olevat puu otsas. Kes seal küll elama hakkab? Mees või naine? Romeo või Julia?  Mõlemad?

Savist maja – eluhoone või segasaun? Vangimaja?

Pöördlava – kes seda pöörama hakkab? Mehed või naised? Näitlejad või lavastaja? Burlakid või amatsoonid? Omad või võõrad? VIP-id?

Ja muru, mida noorhärrad maha panevad – kelle jalakesed hakkavad seal tatsuma?

Seda „kakukaamera“ veel ei paljasta.

Veendun üha, et mu lihasel onul on olnud õigus, kui ta on korranud nagu mantrat, riigikorrast sõltumata: „mees on küll pea, aga naine on kael, mis seda pöörab.“  Jah, tõesti, praeguses etenduse faasis keerab täiesti virtuaalne kael vägagi reaalseid päid.

Ja Roosi kilomeeter on tulvil eksootikat, kohati militaarset. Kui kulged mööda inimesest kõrgemast roostetanud okastraataiast, tekib vähemalt kaks küsimust – kas see pärineb esimese vabariigi ajast või okupatsioonist? Kas oled sees või väljas?

Kusagil Raadi väljade kohal hõljuvad vastused nagu nähtamatud mentaalsed õhupallid, tulvil mälu.

Esietenduseni  8. augustil on jäänud vaid loetud päevad!

Kas jõuame kohale?

Lisa kommentaar