Võtame voorimehe!

Siret Saar, koguhoidja

Mäletan, kui mulle ERMi tööle asudes hoidlate tutvustust tehti, siis üks esemetest, mis mind oma suuruse (üldpikkus 2,5 m ja kõrgus 1,5 m) ja soliidsusega lummas, oli voorimehetroska. Voorimehed ja hobusõidukid on jäänud minevikku, tõldsepaametit enam ei tunta ning hobusõidukeid asendavad mootorveokid, kutsarite asemel on takso- ja bussijuhid. Voorimehed on ajalukku kirjutanud Ilf ja Petrov oma kurikuulsa Ellotška lausega vähekindlustatud meestele: „Võtame voorimehe!“

ERMi ainus troska (A 594:5) on kogutud 1966. a Tartust Tamara Habichti ja Endla Jaagosilla poolt. Troska müüs muuseumile Johann Martin, kes töötas voorimehena tsaariajast kuni saksa okupatsioonini. Troska on valmistatud 1916. a mitmete Tartu meistrite poolt: tõldsepp Opmann, sepp Pärn, polstri- ja nahatööd tegi sadulsepp Tamm, voodrit uuendas meister Tikk, rattad valmistas Luuling ning automantlitest kummirehvid tegi ja paigaldas voorimees Kull (esimesed kummid olid täiskummid).

Vartek on nahast ja vooderdatud rohelise riidega, varteki ees üleval on riidest sirm, all asub iste kahe sõitja jaoks, mis on kaetud nahaga, polsterdatud meriheinaga. Istme ees on nahkpõll. Voorimehele on istumiseks pukk, selle vasakul küljel asub latern.

voorimehetroska

ERMi kroonikaraamatus on foto selle sõiduki viimasest sõidust – muuseumisse toomisest 1966. a. Pukis troska müüja, endine voorimees, Johann Martin, sõidutatav muuseumitöötaja Jüri Linnus.

2 thoughts on “Võtame voorimehe!

  1. Väga põnev lugu ja eriti tore oli pilt! Sukeldusin seepeale kohe MuISi (www.muis.ee) ja avastasin, et Saaremaa Muuseumil on veel kaless ja Vabaõhumuuseumil lausa tõld, voorimehe kaless oli veel Võrumaa Muuseumil. Seega on Eestis kokku MuISi andmetel 4 tõlda/kalessi/troskat.
    Kas keegi tänapäevael suudab veel keeleerinevustel vahet teha, kas tõld ja kaless on üks ja sama? Või sõidavad tõllaga ainult kuningad? Ja troska ja kaless? Eesti keele sõnaraamat ei aidanud….

  2. Kindel ei ole, aga pakun välja sellise variandi:
    Kaless – 4-istmeline hobusõiduk, allalastava kattega.
    Tõld – n-ö kinnine ehk “kaanega”. Polnud ainult kunnidel, ka üüritõllad ja postitõllad.
    Troska – voorimehesõiduk.

Lisa kommentaar